Connect with us

FOTO O inedită expoziţie 3D: cum a arătat Palatul Culturii în ultimii 250 de ani

Repere istorice

FOTO O inedită expoziţie 3D: cum a arătat Palatul Culturii în ultimii 250 de ani

Patru machete cu diferitele stadii în care au existat clădirile aflate pe locul unde este ridicat astăzi Palatul Culturii pot fi admirate de ieşeni într-o expoziţie specială organizată chiar la sediul palatului până pe 20 noiembrie, scrie „Ziarul de Iași”.

Pentru realizarea acestui proiect a lucrat o echipă pluridisciplinară pornind de la planurile curţii domneşti şi a altor construcţii aflate în zonă identificate de-a lungul timpului. Au fost regândite în variantă 3D, modelate virtual, printate la o imprimantă 3D şi expuse pentru a se prezenta felul în care a evoluat Palatul Culturii în ultimii 250 de ani.

„Descrierile călătorilor străini care au vizitat Moldova în secolele XVI-XIX ne oferă foarte mici indicii în legătură cu aspectul clădirilor. Unele detaliază scopul acestora, altele descriu succint materialele de construcţie şi starea clădirilor, însă cei mai mulţi prezintă obiceiurile de la curte. Legat de aspectul Curţii domneşti anterioare secolului al XIX-lea, s-au utilizat ca inspiraţie alte clădiri din aceeaşi perioadă care încă se află în picioare”, au transmis organizatorii.

La proiect au lucrat geografi, arhitecţi şi istorici, după cum urmează: Cosmin Ceucă, prof.dr. Laurenţiu Rădvan, arhitectul Tiberiu Teodor-Stanciu, lector dr. Lucian Roşu, Tudor Boicu şi Lucia Eşanu. Proiectul este realizat de Asociaţia Iaşi.Travel, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, respectiv Muzeul de Istorie a Moldovei, cofinanţat de Primăria Municipiului Iaşi.

Citește articolul integral în ZDI

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top