Connect with us

Se lansează cea mai mare licitație din istoria Iașului: 2 miliarde lei pentru construirea Spitalului Regional

Proiecte publice

Se lansează cea mai mare licitație din istoria Iașului: 2 miliarde lei pentru construirea Spitalului Regional

Licitația pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași va fi lansată pe 16 octombrie, iar contractul va avea o valoare de 1,9 miliarde lei (fără TVA), potrivit anunțului de intenție publicat de către Agenția Națională de Dezvoltare a Infrastructurii de Sănătate (ANDIS).

Procedura va cuprinde și dotarea cu echipamente medicale a unității care va fi construită în Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare. SRU înseamnă un complex de clădiri cu 7 niveluri: subsol, parter şi 5 etaje, în condiţiile în care ansamblul va fi deservit de o parcare subterană independentă pe două niveluri.

SRU va fi alimentat de la panouri solare (cca 10.000 vor fi montate – la parcări și spațiile verzi), care vor asigura 56% din consumul anual de apă caldă

Cheltuielile operaționale se vor ridica la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care unitatea spitalicească va avea circa 3.000 de angajați. La capitolul venituri sunt estimate 80 milioane euro/an. „Se estimează că fondurile alocate în prezent pentru SCJU Iaşi (Spitalul Spiridon, n.r.) – 66 milioane euro plus serviciile preluate de la alte spitale – 14,4 milioane euro – vor acoperi necesarul de cheltuieli pentru SRU Iaşi”, spune ANDIS.

Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din complex se extinde pe 3 etaje suplimentare, conform proiectului tehnic. „Trei turnuri cu secţiuni pătrate, cuprinzând unităţile cu secţii, se ridică de la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total). Terasele de deasupra etajului 1, între curţile interioare, precum şi terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetaţie”, se arată într-o prezentare a proiectului tehnic.
Subsolul va include în principal servicii de suport (exemple: spălătorie, morgă, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor etc.), iar la parter şi la primul etaj vor fi servicii de diagnostic şi terapeutice, alături de clinici ambulatorii. „La etajele 3-4 se vor localiza zone de învăţământ şi amfiteatre. Serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 1-2, iar pe acoperişul clădirii va fi construi un helipad”, se mai arată în descrierea clădirii.
Complexul va fi deservit de 1.536 de locuri de parcare, în condiţiile în care se estimează un număr (total) de peste 3.000 de angajaţi: 810 locuri în parcarea subterană şi 726 la suprafaţă. SRU va avea şi staţie de transport public, unde va fi acces pentru trei autobuze simultan.
Amprenta clădirii la sol va fi 27.340 mp, iar suprafaţa totală desfăşurată de 148.885 mp. Suprafaţa carosabilă de incintă va fi de aproape 150.000 mp, iar cea pietonală de circa 10.000 mp. Alţi indicatori vizează: alei pietonale pavate (8.500 mp), parcările de la nivelul solului (9.000 mp), spaţii verzi (40.000 mp), curţi interioare (2.000 mp) şi diverse instalaţii (3.200 mp).
Estimările arată că, anual, ar urma să fie tratate un număr de 47.500 de cazuri de intenare continuă, 100.000 de urgenţe şi 258.000 de servicii ambulatorii. SRU va avea 850 de paturi (internare continuă) şi 113 paturi şi tărgi în ambulator.
Cele şase centre care vor funcţiona la SRU sunt: cap şi gât (99 paturi), toracic (104 paturi), abdominal (275 paturi), articulaţii, coloană vertebrală şi traumă (75 paturi), medicină internă (135 paturi) şi centrul pentru mamă şi copil (76 paturi). „SRU va înlocui rolurile şi va prelua responsabilitatea pentru toţi pacienţii acuţi şi de urgenţă ai Spitalului Sf. Spiridon”, conform ANDIS. Alte 200 de paturi vor fi transferate la SRU de la cinci unităţi spitaliceşti: Neurochirurgie, Pneumologie, Parhon, Spitalul pentru Copii şi Maternitatea „Elena Doamna”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top