Connect with us

VIDEO Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași

Proiecte publice

VIDEO Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași

Lucrările pregătitoare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) au început vineri, 19 aprilie, „prima lopată” fiind dată de ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Este prima etapă a proiectului (organizare de șantier), licitația pentru construirea efectivă a SRU fiind încă în desfășurare, cu termen de deschidere a ofertelor pe 20 mai.

Ministerul Sănătății a împărțit proiectul în două etape în încercarea de a grăbi implementarea – o astfel de decizie a fost luată și în cazul spitalelor de la Craiova și Cluj. Lucrările pregătitoare au o valoare de 30 milioane lei, iar cele de construire a unității de 1,8 miliarde lei.

„Termenul de construire este de 4 ani, sunt convins că spitalul va fi gata la timp. De 2 ani și jumătate sunt ministru – la început eram mai puțin optimist, dar acum sunt mult mai optimist că zeci de spitale noi din România se vor construi. Aceste trei spitale regionale sunt în faza în care lucrările debutează efectiv. De aici, de pe Moara de Vânt, vor fi excavați peste 500.000 mc de pământ vor fi transportați pentru ca acest spital să fie construit. În scurt timp vor începe lucrările și la Craiova, și la Cluj”, a declarat ministrul Sănătății.

Florin Vaida, directorul Ness Proiect Europe, firmă care efectuează lucrările pregătitoare

Constructorul a mobilizat zeci de utilaje pe șantier, organizarea fiind făcută la circa 2 km de la intersecția cu str. Moara de Vânt. În schimb, autocamioanele care vor transporta pământul excavat vor circula pe un drum provizoriu amenajat de Primărie – o cale de acces de 1,7 km care face legătura între latura nord-vestică a amplasamentului SRU și bd. C.A. Rosetti.

Randare a SRU – în plan depărtat se văd blocurile de pe str. Moara de Vânt (zona Roua). SRU va fi un complex de clădiri cu un regim de până la 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport și spații speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților.

Investiția de la SRU Iași se ridică la 3,3 miliarde lei, respectiv: 1,64 miliarde lei de la bugetul de stat, 1,25 miliarde lei dintr-un împrumut făcut de guvern și doar 360 milioane lei din bani UE nerambursabili.

Ministrul Sănătății și constructorul

SRU va fi construit la circa 2,5 km de centrul Iașului, principalul acces urmând a fi asigurat dinspre bd. C.A. Rosetti. Cheltuielile operaționale se vor ridica la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care unitatea spitalicească va avea circa 3.000 de angajați. SRU va determina desființarea Spitalului „Sf. Spiridon”, toate activitățile acestei unități, precum și altele de la unități diferite, urmând să fie preluate la SRU.

Macheta SRU a fost adusă la șantier

Amprenta clădirii la sol va fi 27.340 mp, iar suprafaţa totală desfăşurată de 148.885 mp. Suprafaţa carosabilă de incintă va fi de aproape 150.000 mp, iar cea pietonală de circa 10.000 mp. Alţi indicatori vizează: alei pietonale pavate (8.500 mp), parcările de la nivelul solului (9.000 mp), spaţii verzi (40.000 mp), curţi interioare (2.000 mp) şi diverse instalaţii (3.200 mp).

Estimările arată că, anual, ar urma să fie tratate la SRU Iași un număr de 47.500 de cazuri de intenare continuă, 100.000 de urgenţe şi 258.000 de servicii ambulatorii. SRU va avea 850 de paturi (internare continuă) şi 113 paturi şi tărgi în ambulator.

Cele şase centre care vor funcţiona la SRU sunt: cap şi gât (99 paturi), toracic (104 paturi), abdominal (275 paturi), articulaţii, coloană vertebrală şi traumă (75 paturi), medicină internă (135 paturi) şi centrul pentru mamă şi copil (76 paturi). „SRU va înlocui rolurile şi va prelua responsabilitatea pentru toţi pacienţii acuţi şi de urgenţă ai Spitalului Sf. Spiridon”, conform ANDIS. Alte 200 de paturi vor fi transferate la SRU de la cinci unităţi spitaliceşti: Neurochirurgie, Pneumologie, Parhon, Spitalul pentru Copii şi Maternitatea „Elena Doamna”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top