Connect with us

Podul de Piatră va fi reabilitat: a fost construit acum aproape 200 de ani și este în stare avansată de degradare

podul de piatra iasi

Alegeri 2024: idei și proiecte

Podul de Piatră va fi reabilitat: a fost construit acum aproape 200 de ani și este în stare avansată de degradare

Primăria Iași a inițiat un demers pentru reabilitarea Podului de Piatră după ce, de-a lungul timpului, numeroase persoane au acuzat starea avansată de degradare a podului deschis circulației pietonale. Conform municipalității, podul a fost construit în perioada 1836-1838. Din 2015, obiectivul este inclus pe lista monumentelor istorice.

Cu o lungime de aproape 40 metri, podul are o parte carosabilă închisă circulației auto, fiind utilizat doar pietonal. „Evoluția fenomenului de erodare a structurii, extinderea zonelor degradate ale zidăriei au ca efect posibila scoatere din funcțiune, dar și distrugerea acestuia”, spun reprezentanții Primăriei Iași. Podul prezintă zone cu degradări și deteriorări ale zidăriei din piatră care „au apărut în timp și au o evoluție rapidă și constantă”.

Proiectul de reabilitare este în fază incipientă – municipalitatea urmează să semneze un contract pentru proiectarea lucrărilor și, ulterior, va fi cunoscut nivelul de finanțare. Contractul de proiectare are o valoare estimată la 250.000 lei și prevede realizarea expertizei tehnice și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție.

Potrivit caietului de sarcini aferent procedurii de achiziție publică, documentația mai trebuie să cuprindă studiul geotehnic, ridicarea topografică, studiul istoric, studii de laborator (piatră și mortar), studiu de proveniență piatră și alte acte în vederea obținerii avizelor necesare pentru autorizarea lucrărilor.

Firma care își va adjudeca contractul va trebui să predea proiectul în termen de 4 luni. „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conservarea patrimoniului cultural și arhitectural a Municipiului Iași, menținerea funcționalității podului, punerea în evidență și redarea aspectului inițial al monumentului”, se mai precizează în documentația de atribuire a contractului de proiectare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top