Connect with us

Primăria renunță, pe moment, la reabilitarea pasajului ACB, deși a făcut licitație și are constructor

Proiecte publice

Primăria renunță, pe moment, la reabilitarea pasajului ACB, deși a făcut licitație și are constructor

Primăria a demarat, în urmă cu câțiva ani, un proiect pentru reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun: s-au făcut toate studiile tehnice necesare, iar, anul trecut, a fost organizată licitație de lucrări: în mai 2023 a fost desemnat și un constructor (Geiger Transilvania), dar Primăria nu a mai semnat contractul de lucrări și nici nu o va face prea curând.

Investiția are o valoare estimată la 70 milioane lei (fără TVA), iar, anii trecuți, reabilitarea era prezentată ca o urgență. Acum, nu mai este invocată o astfel de urgență, iar semnarea contractului a fost pusă pe „stand-by”. Astfel, chiar dacă au fost duși la capăt toți pașii procedurali pentru desemnarea unui constructor, Primăria renunță, cel puțin pe moment, la această investiție.

„Sunt foarte sceptic un pic asupra acestui pasaj, nu pentru că valoarea lui este consistentă, de 100 milioane lei, ci datorită faptului că ar mai apărea un punct de strangulare, nu cred că putem să le suportăm pe toate; să terminăm străzile, veţi găsi în bugetul local şi supralărgirea pasajului Cerna”, a comentat primarul.

Primăria ar lua în calcul o eventuală etapizare a lucrărilor de la pasajul ACB, începând cu partea de consolidare a infrastructurii. Potrivit primarului, pasajul ACB nu ar fi, la acest moment, într-o situaţie critică.

„Eu am lucrat la pasajul ACB, am decopertat în 2015, sub ochii mei au fost scoase grinzile fracturate de acolo, nu ştiu ce a fost în mintea proiectantului, şi nu-l critic pentru asta, de ce trebuie înlocuite toate grinzile când o parte din ele au fost înlocuite acum 10 ani, respectiv pe cele afectate, restul erau neafectate. Vom mai analiza”, a conchis primarul.

Pasajul ACB a fost construit în perioada 1977 – 1980, iar un studiu tehnic întocmit în 2019 a relevat faptul că se impun lucrări de reabilitare a obiectivului. Principalii indicatori tehnici ai pasajului cu o lungime de 523 metri: modernizarea carosabilului (8.800 mp), modernizarea trotuarelor (2.500 mp), un nou sistem de iluminat (tip LED), noi parapeți de siguranță (1.042 metri), modernizarea căii de rulare pe pasaj și pe rampe (peste 500 metri), consolidarea infrastructurii și consolidarea zidurilor de sprijin (712 metri).

Proiectul de reabilitare a fost lansat în 2019 – în 2020 era estimată o valoare de 38 milioane lei pentru lucrări, dar, după pandemie, valoarea s-a dublat.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top