Connect with us

Pasajul ACB va intra în reparații capitale: a fost lansată licitația de lucrări, investiția se ridică la aproape 70 milioane lei

Proiecte publice

Pasajul ACB va intra în reparații capitale: a fost lansată licitația de lucrări, investiția se ridică la aproape 70 milioane lei

Municipalitatea ieșeană a lansat licitația pentru execuția lucrărilor de reabilitare a pasajului Alexandru cel Bun, un proiect cu o valoare de aproape 70 milioane lei, fără TVA. Un termen optimist pentru finalizarea lucrărilor ar fi mijlocul anului 2025.

Lucrările presupun reparații capitale asupra infrastructurii și suprastructurii, inclusiv a căii de rulare pentru tramvaie. Cu o lungime de peste 500 metri, iar partea carosabilă are o suprafață de 8.500 mp, pasajul asigură circulația rutieră, pietonală și a tramvaielor între cartierul Alexandru cel Bun și zona centrală, pe str. Silvestru și șos. Națională.

„Lucrările de consolidare la nivelul infrastructurilor pot fi realizate simultan cu lucrările de reabilitare executate la nivelul suprastructurii pasajului. O atenție specială se vor acorda lucrărilor de la nivelul infrastructurilor pe deschiderile peste calea ferată – acestea pot fi executate numai de societăți de construcții autorizate AFER cu personal specializat și cu suficientă experiență să execute lucrări la calea ferată, în cadrul unor închideri de linii”, se arată în caietul de sarcini.

Pasajul ACB a fost construit în perioada 1977 – 1980, iar un studiu tehnic întocmit în 2019 a relevat faptul că se impun lucrări de reabilitare a obiectivului.

Principalii indicatori tehnici ai investiției, așa cum au votat anul trecut consilierii locali: pasajul are o lungime de 523 metri, modernizarea carosabilului (8.800 mp), modernizarea trotuarelor (2.500 mp), un nou sistem de iluminat (tip LED), noi parapeți de siguranță (1.042 metri), modernizarea căii de rulare pe pasaj și pe rampe (peste 500 metri), consolidarea infrastructurii și consolidarea zidurilor de sprijin (712 metri).

În paralel, Primăria are în desfășurare o altă licitație, de data aceasta pentru refacerea pasajului Socola, un proiect ce presupune o investiție în valoare de peste 35 milioane lei. Una dintre componentele importante ale acestui proiect constă în lărgirea pasajului la 5 benzi, cu o nouă bandă pe sensul Centru – Socola (banda I), care va fi destinată circulației spre bld. Poitiers. Astfel, banda II va fi dedicată exclusiv circulaţiei pe direcţia Socola, iar banda III va fi destinată atât direcţiei înainte, cât şi continuarea drumului pe strada Trei Fântâni. Pasajul Socola are o lungime de 450 metri.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top