Connect with us

Pasajul ACB: reabilitarea costă peste 100 milioane lei – un cost triplu față de acum 3 ani

Proiecte publice

Pasajul ACB: reabilitarea costă peste 100 milioane lei – un cost triplu față de acum 3 ani

Reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun costă peste 100 milioane lei, de circa trei ori mai mult față de o evaluare tehnică făcută în anul 2019. Creșterea semnificativă vine în contextul identificării unor lucrări suplimentare și majorarea prețului la materiale de construcții.

Consilierii locali vor aproba, săptămâna viitoare, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, dar, deocamdată, nu este asigurată şi o sursă de finanţare pentru lucrări. Pasajul are o lungime de 535 metri, iar partea carosabilă are o suprafaţă de aproape 8.500 mp. Documentaţia tehnică realizată la comanda Primăriei mai prevede modernizarea trotuarelor, refacerea sistemului de iluminat (LED), montarea de parapeţi şi modernizarea căii de rulare (circa 500 metri, inclusiv cea de pe rampe). În acelaşi timp, trebuie consolidate infrastructura şi zidurile de sprijin.

Odată ce ar fi identificată o sursă de finanţare şi, ulterior, contractarea unui constructor, lucrările ar urma să fie finalizate într-un termen de 24 de luni. În 2019, un prim studiu tehnic făcut de Primărie arăta un necesar de finanţare de 38 milioane lei.

„Faţă de anul 2019, proiectantul a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare la rampe (ziduri de sprijin) prin îmbunătăţirea terenului de umplutură, este necesară sporirea capacităţii portante a suprastructurii şi a propus folosirea materialelor şi tehnologiilor moderne. În cadrul proiectării, s-a ţinut cont de preţurile pieţei la estimarea lucrărilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top