Connect with us

Proiectul tehnic pentru supralărgirea podului Cerna va fi gata la finalul anului

Proiecte publice

Proiectul tehnic pentru supralărgirea podului Cerna va fi gata la finalul anului

Proiectul tehnic aferent reabilitării și supralărgirii podului Cerna ar urma să fie gata până la finalul anului, după ce Primăria a lansat licitaţia pentru contractarea unui proiectant, iar valoarea estimată a lucrării fiind de aproape 350.000 lei.

În context, amintim că actuala estimare este că valoarea investiției se ridică la circa 30 milioane lei, potivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul Local (CL). Podul se află în exploatare de peste 50 de ani, fiind dat în folosinţă încă din anul 1970.

Partea carosabilă va fi supralărgită: podul va avea 4 benzi, câte 2 pe sens

În context, amintim că podul Cerna traversează râul Bahlui şi are o lungime de aproape 72 metri, fiind la intersecţia str. Cerna, str. Sarmisegetuza şi bld. Alexandru cel Bun. „Podul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul căii, a structurii de rezistenţă a suprastructurii şi infrastructurii podului, cât şi la nivelul albiei şi a malurilor râului Bahlui”, este unul dintre argumentele Primăriei pentru demararea investiției.

Principalii indicatori tehnici ai investiţiei constau în: reparaţii şi extindere infrastructură, execuţie piloţi foraţi (40 de bucăţi), montarea de grinzi noi (28 de bucăţi), refacere cale pe pod (1.350 mp), reparaţii suprastructură existentă (800 mp), refacere structură rutieră pe rampe de acces (3.300 mp) şi refacere trotuare (1.000 mp).

Podul face legătura între cartierele Alexandru cel Bun și Mircea cel Bătrân

Firmele interesate să realizeze proiectul tehnic și alte documentații (inclusiv cea pentru obținerea autorizației de construire) pot depune oferte până cel târziu pe 12 iunie. „Prin documentaţie se propune o soluţie de lărgire a podului existent la 4 benzi (câte două benzi pe sens). Lărgirea se va face prin extinderea podului de o parte şi de alta, cu păstrarea axului existent al drumului. Astfel, se va crea un gabarit transversal de 14 metri pentru zona carosabilă (4 benzi de 3,5 m fiecare) şi două trotuare de 3 m fiecare”, se precizează în studiul de fezabilitate.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top