Connect with us

Supralărgirea bd. C.A. Rosetti va costa 50 milioane euro: detalii în premieră despre proiect

drum rosetti iasi

Proiecte publice

Supralărgirea bd. C.A. Rosetti va costa 50 milioane euro: detalii în premieră despre proiect

Studiul de fezabilitate aferent proiectului de supralărgire a bd. C.A. Rosetti, în contextul construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași, a ajuns pe ultima sută de metri în procesul de avizare. Conform documentației, investiția este estimată la 243 milioane lei, dintre care 165 milioane lei reprezintă construcțiile și montajul.

Bulevardul va fi supralărgit din zona pârtiei și până la girația de la Vânători, pe o lungime de 6,1 km. Pe acest traseu, bulevardul va avea câte două benzi pe sens cu acostamente, inclusiv benzi de încadrare. Proiectul prevede amenajarea a trei sensuri giratorii: unul în zona pârtiei (pentru acces la SRU), altul în dreptul șos. Stefan cel Mare, iar celălalt presupune reconfigurarea girației de la Vânători.

Investiția mai prevede realizarea realizarea a 18 podețe, a două poduri (fiecare cu o lungime de peste 30 m), ziduri de sprijin și două puncte de întoarcere. Supralărgirea vine la pachet și cu amenajarea unor stații pentru transportul public în comun.

drum rosetti iasi
Traseul are 6,1 km

Proiectul este implementat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași. Finanțarea este asigurată de guvern – realizarea acestei supralărgiri a fost o condiție pentru obținerea de fonduri UE aferente construirii SRU. Scopul este de a asigura un acces mai bun spre județele din nordul Moldovei.

„După obținerea hotărârii de guvern de exproprieri și avizarea indicatorilor tehnico-economici tot prin hotărâre de guvern, DRDP Iași va demara procedura de achiziție pentru contractarea documentației în vederea obținerii autorizației de construire, a proiectului tehnic de execuție și a execuției lucrărilor. Preliminăm că licitația va fi demarată în trimestrul IV al anului 2024, urmând ca în primul trimestru al anului 2025 să fie emis ordinul de începere”, a declarat directorul DRDP Iași Ovidiu Laicu.

Șeful DRDP Iași a adăugat că soluția tehnică avizată constă în ranforsarea structurii rutiere existente și realizarea de casete pentru lărgirea drumului național. Supralărgirea ar putea fi finalizată în a doua parte a anului 2026.

drum rosetti iasi
Schița sensului giratoriu de la Vânători

Lucrările la SRU Iași au început săptămâna trecută și vor dura cel puțin până în anul 2028. Pentru transportul pământului excavat (se estimează o cantitate de 500.000 mc de pământ), Primăria a amenajat un drum provizoriu între amplasamentul SRU și bd. C.A. Rosetti – porțiuni din acest drum vor face parte din viitoarea rețea rutieră de acces către spitalul regional.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top