Connect with us

MMB are cale liberă pentru extinderea Ansamblului Mitropolitan

Proiecte publice

MMB are cale liberă pentru extinderea Ansamblului Mitropolitan

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a obținut cel mai important aviz pentru extinderea Ansamblului Mitropolitan: cel al Comisiei zonale a Monumentelor Istorice. Planul urbanistic zonal (PUZ) al proiectului a fost aprobat încă din toamna anului 2021. Odată obținut avizul Comisiei, MMB poate obține autorizația pentru extinderea Ansamblului Mitropolitan de la Primăria Iași.

Între timp, MMB a demolat mare parte din construcțiile degradate care se aflau pe teren și, recent, a primit aprobare, tot de la Comisia amintită, pentru dezafectarea unei alte cădiri din zona fostei băi publice.

În ce constă proiectul de extindere a Ansamblului Mitropolitan

Proiectul urbanistic a fost inițiat în 2017, dar abia la începutul lunii octombrie 2021 a fost aprobat de către Consiliul Local. Intenția MMB este de a amenaja spații de învățământ, spații de cazare și spații de birouri, care să înconjoare piațeta publică de dimensiuni relativ mari.

Principalul obiectiv presupune extinderea Facultăţii de Teologie şi construirea unor noi imobile, cele din jurul piațetei. Pe latura nord-vestică, lângă Centrul Militar Zonal, va fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, la un regim maxim de înălţime cu subsol, demisol, parter şi 3 etaje. În acest imobil vor fi spaţii de cazare. La nord de clădirea nou-propusă, în extinderea Facultăţii de Teologie, vor fi amenajate două corpuri (spaţii de învăţământ) cu regim mic: subsol, parter şi 1 sau 2 etaje.

Pe laturile sudică şi sud-estică vor fi construite imobile cu spaţii de birouri: clădirile vor avea tot un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura piaţeta, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar cu un turn-clopotniţă.

Din piaţetă, care va fi una de pelerinaj, va fi acces spre zona actualului Ansamblu Mitropolitan. În zona centrală, MMB dispune de un teren cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 45.000 mp. În proiect sunt incluse şi locuri de parcare la subsolul unor clădiri.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top