Connect with us

Bugetul de stat 2023: ce finanțări obține Iașul pentru proiectele importante de infrastructură?

Guvernul Ciucă

Proiecte publice

Bugetul de stat 2023: ce finanțări obține Iașul pentru proiectele importante de infrastructură?

Legea bugetului de stat pentru anul 2023 a intrat în dezbatere parlamentară de câteva zile. APIX.ro a consultat documentul și anexele sale și, în aceste zile, vom prezenta modul în care Iașul apare în acest buget, în ceea ce privește alocările de la guvern.

Cum infrastructura este una dintre marile probleme ale județului, începem prin prezentarea proiectelor care apar în bugetul Ministerul Transporturilor. Vom reveni cu sinteza alocărilor și în cazul altor domenii. Cei interesați pot descărca bugetul de stat al României, pe anul 2023, la acest link.

Lista proiectelor de interes pentru Iași:

  • modernizare drum Târgu Frumos – Botoșani. Alocare: 137 milioane lei. Această alocare permite finalizarea lucrărilor de reabilitare, termenul de execuție fiind decembrie 2023 (banii sunt asigurați din fonduri UE).
  • construcția variantei Sud a centurii mun. Iași (proiectul început în 2007 și din care a fost construit doar sectorul de 14 km de trafic greu). Alocare: 609.000 lei (notă APIX.ro: subfinanțare). În acest caz, apare totuși o sumă de 185 milioane lei, dar este vorba despre un credit de angajament care reprezintă, în fapt, o promisiune de finanțare și nu o alocare directă de bani de la buget. Însă, parte din acești bani ar putea fi utilizați pe parcursul anului pentru lansarea licitației aferentă drumului Uricani – Cicoarei (parte din centură), asta în cazul în care va fi deblocată situația studiului de fezabilitate
  • autostrada Bacău – Pașcani. Alocare: circa 525 milioane lei. Această alocare permite începerea lucrărilor inclusiv pe sectorul ieșean, unde ofertele sunt în curs de evaluare. În același timp, Guvernul a asigurat un credit de angajament de 7,3 miliarde lei, astfel că, în cazul în care lucrările vor avea un ritm susținut, atunci suma alocată direct de la buget va putea fi suplimentată. Amintim că proiectul are ca termen de finalizare finalul anului 2026, finanțarea fiind asigurată prin intermediul PNRR
  • studiu de fezabilitate drum de mare viteză Pașcani – Suceava – Siret. Alocare: 10,7 milioane lei. Banii asigură finalizarea documentației (inclusiv a proiectului tehnic de execuție)
  • studiu de fezabilitate aferent reabilitării liniei de cale ferată Roman – Iași. Alocare: 11 milioane lei. Banii asigură finalizarea documentației.
  • studiul de fezabilitate aferent tronsonului de autostradă Ungheni – Iași – Tg Neamț. Alocare: 17,8 milioane lei (notă APIX.ro: subfinanțare)
  • studiul de fezabilitate varianta ocolitoare Iași – Est. Alocare: 1,6 milioane lei. (notă APIX.ro: subfinanțare)
  • studiu de fezabilitate aferent reabilitării liniei de cale ferată Pașcani – Dărmănești. Alocare: 5,6 milioane lei. Banii asigură finalizarea documentației.
  • studiu de fezabilitate aferent podului peste Prut de la Ungheni. Alocare: 269.000 lei. Acești bani asigură recepția studiului finalizat.

Mai jos, puteți consulta bugetul Ministerul Transporturilor în integralitatea sa. Alternativ – descarcă documentul.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top