Connect with us

O firmă din Oradea va proiecta centura Est a Iașului: documentația va fi gata în 18 luni

Proiecte publice

O firmă din Oradea va proiecta centura Est a Iașului: documentația va fi gata în 18 luni

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a stabilit câștigătorul licitației privind proiectarea la nivel de studiu de fezabilitate a variantei ocolitoare Est a Iașului, un proiect inițiat din interiorul societății civile și care este menit să reprezinte o alternativă la fostul proiectul de „ocolire” a Iașului pe traseul bld. Poitiers – str. Trei Fântâni.

Potrivit CNAIR, câștigătorul este firma Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, din Oradea, companie care s-a impus în fața altor trei competitori: Consitrans, SPC Elite Consulting (asociată cu Specialist Smart Group) și Inpro Muhendislik. Valoarea contractului este de 3,1 milioane lei, fără TVA.

„Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea contestațiilor/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire”, a comunicat CNAIR.,

După semnarea contractului, proiectul trebuie realizat în 18 luni, urmând a fi predate următoarele documente:

  • Studiu de prefezabilitate
  • Studiu de fezabilitate
  • Asistență tehnică acordată Beneficiarului pentru susținerea Aplicației de Finanțare
  • Asistență tehnică acordată Beneficiarului pentru procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție lucrări.

Potrivit caietului de sarcini aferent licitației CNAIR, proiectantul ca analiza trei variante de traseu și va recomanda una dintre acestea. Actualul traseu propus – care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi.

Principalul susținător al proiectului este activistul Adrian Covăsnianu, co-fondator al Asociației Moldova vrea Autostradă și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Printre altele, Covăsnianu spune că centura Est va duce și la o circulație mai bună în Bucium

Principalele lucrări propuse în cadrul proiectului sunt:

  • 29 km de drum național din care 24 km de drum nou
  • 5 noduri rutiere cu Autostrada A8, drumurile naționale și județene de pe traseu
  • reabilitarea a 5 km de drum național
  • 2 debleu/tuneluri (1 tunel/debleu de 1,5 km)
  • pod peste calea ferată
  • poduri peste Jijia Veche (1) și Jijia/Bahlui (1)

Proiectul este inclus în lista de rezervă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar acest lucru nu garantează accesul la finanțare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top