Connect with us

Bugetul mun. Iași a fost aprobat după aproape 10 ore de dezbateri

Local

Bugetul mun. Iași a fost aprobat după aproape 10 ore de dezbateri

Consiliul Local (CL) a aprobat vineri, 11 februarie, bugetul Iaşului pe anul 2022 la capătul unei şedinţe care a început dimineaţa şi s-a încheiat seara. Discuțiile s-au întins pe parcursul a aproape 10 ore, în contextul în care consilierii au depus aproape 200 de amendamente, iar fiecare propunere a trebuit supusă individual la vot. Durata ședinței este un record în istoria CL.

Ziarul de Iași” a comparat bugetul Iașului cu cel al orașelor din vestul țării: Cluj, Timișoara și Oradea. Principalele concluzii ale analizei:

  • Iașul are cel mai mic buget de investiții dintre cele patru orașe analizate: Cluj (895 milioane), Oradea (1,1 miliarde), Timişoara (1,2 miliarde). Iașul are peste 730 milioane lei (inclusiv investițiile la instituții din subordine)
  • Clujul și Oradea au fiecare un excedent bugetar pe anul 2021 semnificativ mai mare față de Iași și Timișoara. La Cluj sunt peste 250 milioane lei, iar la Oradea aproape 100 milioane lei. În schimb, Iașul are un excedent de 25 milioane lei, iar Timișoara de 15 milioane lei. De regulă, excedentul arată faptul că o autoritate locală nu a reușit să cheltuiască banii de investiții estimați la început de an, dar excedent poate fi și la secțiunea de funcționare
  • celelalte orașe au fiecare proiecte noi în cazul cărora vor începe lucrări în acest an, în timp ce Iașul suferă la acest capitol. De la metroul din Cluj și până la pasaje în Timișoara și Oradea

În 2022, Iaşul va avea un buget general de 1,8 miliarde lei, iar circa 40% (în jur de 730 de milioane cu tot cu societăţile subordonate) sunt bani destinaţi investiţiilor. Bugetul general al Clujului este estimat la 2,1 miliarde lei, iar cheltuielile de investiţii sunt prognozate la 895 milioane lei (42% din total venituri). Bugetul de dezvoltare al Oradiei ajunge la aproape 1,14 miliarde lei, respectiv circa 49% din bugetul general. Timișoara are cheltuieli de investiții de 1,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă 42% din bugetul general.

Citește analiza completă în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top