Connect with us

Cartier de blocuri în locul vilei lui Ceaușescu

Poză preluată de pe site-uri de vânzare imobile

Investiții private

Cartier de blocuri în locul vilei lui Ceaușescu

Șefii restaurantului chinezesc din Palas vor să construiască un complex cu opt blocuri în Bucium. Li Licai și Cătălin Croitoru (un apropiat al omului de afaceri Iulian Dascălu) dețin, prin intermediul unei firme, încă din anul 2010 un teren de 10.000 mp unde se afla și vila fostului dictator Nicolae Ceaușescu. O primă evaluare a investitorilor arată că proiectul ar putea ajunge la 6,5 milioane euro. Mai mulți locuitori din zonă și-au exprimat deja dezacordul față de propunerea urbanistică.

Amplasamentul viitorului cartier (prelucrare Google Earth)

Terenul se află într-o zonă exclusivistă a Iașului, vizavi de Plopii fără Soț, cu deschidere la șos. Bucium. Una dintre controversele proiectului constă în faptul că fiecare bloc ar urma să aibă trei etaje, dar înălțimea maximă admisă prevăzută în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este de 17 metri. Însă, la nivelul municipalității se aprobă o înălțime de 3 metri/etaj. Chiar dacă socotim și parterul tot la o înălțime de 3 m, în mod normal înălțimea maximă ar trebuie să fie de 12 metri și nu 17 metri. Diferența de 5 m ar putea ascunde încă două etaje. Mai mult, în PUZ se arată că vor fi făcute 267 de locuri de parcare. La opt blocuri cu un număr prezumtiv de 20  apartamente fiecare rezultă 160 de apartamente. Arhitectul Marian Jan Chirița, elaboratorul proiectului, a susținut că proiectul va fi făcut după model german „cu locuințe înșiruite” și a subliniat că numărul mare de locuri de parcare se traduce prin faptul că o familie are cel puțin 1-2 mașini.

Deocamdată, spune arhitectul, nu a fost încă luată o decizie dacă vila lui Ceaușescu va fi sau nu demolată. De menționat că imobilul, deși are o oarecare încărcătură istorică, nu figurează pe lista monumentelor istorice. În schimb, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a impus investitorului păstrarea arborilor seculari, iar arhitectul Chirița afirmă că se va ține cont de această restricție în ridicarea blocurilor.

Suprafaţa construită va fi de 4.000 mp, cea a circulaţiilor, aleilor şi a parcărilor de 4.500 mp, în timp ce spaţiile verzi şi libere vor ocupa 1.500 mp.

Cum vor fi amplasate blocurile (sursă: PUZ proiect)

Proprietatea din Bucium este deținută de firma  Zhouning Shengde Stone SRL, la care sunt asociaţi cetăţenii chinezi Li Licai (patronul restaurantului chinezesc din Palas) şi Li Lifa, precum şi ieşeanul Cătălin Croito­ru. Acesta din urmă este implicat în mai multe afaceri cunoscute în oraş, precum Kids Land sau Build Corp Development. În perioada 2013 – 2017, proprietatea (teren + construcții) a fost scoasă la vânzare cu sume cuprinse între 1,5 și 2 milioane euro, dar fără succes.

Investiția se află în faza de consultare publică, în contextul în care a fost publicat pe site-ul municipalității proiectul de hotărâre care va intra în dezbaterea Consiliului Local. Înainte de a ajunge în plen, proiectul va fi discutat și la nivelul Comisiei de urbanism.

Pe site-ul PetitieOnline.com a fost inițiată o petiție împotriva proiectului. Puteți consulta textul integral AICI. Locuitorii zonei semnalează o serie de probleme punctuale legate de proiect, inclusiv instabilitatea versantului.

Locuitorii din zona si nu numai sunt afectați de această propunere PUZ, urmare a faptului că edificarea în viitor a construcțiilor așa cum sunt identificate în PUZ ar reprezenta un risc major pentru alunecările de teren și degradarea numeroaselor construcții existente și autorizate legal la acest moment.

(…)

In final, trebuie semnalat ca aprobarea documentatiei urbanistice in forma depusa la acest moment ar reprezenta atat un pericol de alunecari de teren si afectare iremediabila atat a versantului Bucium, cat si a partii de versant orientata spre Barnova, precum si o incalcare grosolana a legii care ar crea un precedent si o incurajare la nerespectarea legii.

Se solicita astfel:

–        ANULAREA AVIZULUI DE OPORTUNITATE nr. 626 / 03.02.2017 ;

–        ANULAREA PROIECTULUI DE HCL afisat pe site-ul primariei la data de 31 mai 2017 sub nr.57013;

–        REANALIZAREA  NOTEI DE CONFORMITATE din proiectul de HCL , notă prin care Directia de Urbanims isi asuma raspunderea ca datele si informatiile prezentate ar fi corecte si in conformitate cu normele in vigoare . Daca Directia de Urbanism ( si persoanele care au semnat aceasta nota) isi asuma informatiile ca fiind corecte se va impune sa raspunda impreuna cu persoanele care incalca legea .

–        ANULAREA/MODIFICAREA AVIZELOR depuse pentru aceasta documentatie dupa analizarea documentelor in lumina celor mai sus prezentate. (fragment din petiție)

 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top