Proiecte publice
Casa Bethelot: risc ridicat de prăbușire
Municipalitatea pregătește reabilitarea Casei Berthelot. În acest sens, instituția a lansat o procedură de achiziție pentru servicii de proiectare arhitecturală, valoarea contractului fiind estimată la circa 85.000 lei. Având în vedere valoarea, contractul va fi atribuit prin încredințare directă. O expertiză tehnică recent realizată plasează imobilul în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că prezintă un risc ridicat de prăbușire.
Clădirea din Copou are un regim de înălțime subsol parțial, parter și mansardă.
Amplasamentul Casei Berthelot:
„Imobilul se încadrează în clasa de risc seismic I corespunzătoare construcțiilor cu risc ridicat de prăbușire. Clădirea este propusă a fi redată circuitului turistic prin transformarea în muzeu”, se arată în documentația aferentă procedurii de achiziție.
Potrivit expertizei tehnice, sunt necesare lucrări de consolidare și de reabilitare a imobilului. În caietul de sarcini se precizează că imobilul a fost construit în 1910 și este monument istoric. Suprafața terenului unde se află Casa Berthelor ajunge la 1.220 mp, în timp ce suprafața desfășurată construitî este de 992 mp.
„Imobilul a fost modificat după 1964 prin compartimentarea încăperilor și a holului principal pentru a avea destinația de locuințe sociale. Finisajul exterior din tencuieli de mortar drișcuite este afectat de trecerea timpului și lipsa întreținerii. Tâmplăria ferestrelor și ușilor este din lemn, parodoselile din mozaic iar în încăperi, din dulapi de foioase. Acoperișul este de tip șarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă, cu funcțiunea de mansardă, iar în extremitatea vestică sub formă de terasă”, se mai arată în caietul de sarcini.