Connect with us

Castelul de la Miclăușeni: lucrările de restaurare au un grad de execuție de 22%

castelul de la miclauseni
Schele pe Castelul de la Miclăușeni

Repere istorice

Castelul de la Miclăușeni: lucrările de restaurare au un grad de execuție de 22%

Castelul Sturdza de la Miclăușeni a intrat anul acesta în proces de restaurare: la circa șase luni de la deschiderea șantierului, lucrările au un grad de execuție de 22%, conform informațiilor APIX.ro. Fondurile pentru renovarea monumentului istoric sunt asigurate prin intermediul PNRR.

Contractul de lucrări a fost semnat în ianuarie 2024 cu o asociere de firme conduse de Conest. Valoarea proiectului se ridică la aproape 20 milioane lei. Principalele lucrări țin de arhitectură și componente artistice (restaurări interioare și exterioare, refacerea tâmplăriei), inginerie de rezistență (consolidare structurală) și inginerie de instalații (modernizarea echipamentelor și a instalațiilor).

„Lucrările de restaurare vor avea ca scop conservarea și revelarea valorilor estetice și istorice ale monumentului, acestea fiind justificate de prezența substanței vechi și a documentelor autentice. Pentru a recupera ambianța istorică a castelului, sunt necesare o serie de lucrări la interior ce coroborează mai multe specialități”, se arată în documentația care a stat la baza atribuirii contractului de lucrări.

Castelul are o amprentă la sol de peste 500 mp, iar terenul aferent construcției are o suprafață de 12 ha. Fondurile pentru restaurarea obiectivului sunt asigurate prin intermediul unii linii de finanțare din cadrul PNRR, linie destinată promovării a 12 rute turistice/culturale la nivel național.

„Recuperarea ambianței istorice a castelului prin integrarea finisajelor specifice epocii atât la nivelul pardoselilor, cât și la nivelul pereților interiori. Propunerile pentru fiecare încăpere, în ceea ce privesc finisajele sunt susținute de documentele de arhivă scrise (Inventarul descriptiv, studiile istorice, bibliografia de specialitate) cât și a fotografiilor de epocă”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Actualul castel, monument istoric de artă gotică, a fost ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturza şi soţia sa Maria (născută Ghica) pe locul unui vechi conac din 1755 (din care au mai păstrat câteva odăiţe şi inscripţia de atestare). Majoritatea decoraţiilor exterioare ale castelului reiau detalii din stema sturzeştilor, la care se adaugă emblema castelanului George A. Sturza, inspirată de icoana Sfântului Gheorghe (aceeaşi emblemă apare şi pe placa de marmură a mormântului castelanului, aflat în stânga bisericii) [sursa]

castelul de la miclauseni inainte de renovare
Castelul de la Miclăușeni este o bijuterie arhitecturală
  • „Castelul Sturdza din Miclăușeni – o misiune de restaurare cu respect pentru istorie și patrimoniu. Conest își asumă responsabilitatea restaurării Castelului Sturdza din Miclăușeni, județul Iași, un proiect de 18 milioane lei care își propune să redea clădirii splendoarea originală, prin lucrări ce conservă frumusețea sa istorică și autenticitatea fiecărui detaliu. Prin acest proiect, parte din portofoliul nostru de restaurare a monumentelor istorice, ne propunem să aducem la viață un simbol cultural care va încânta generațiile viitoare și va atrage turiști din întreaga țară”, au scris oficialii Conest, recent, pe o rețea socială.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top