Repere istorice
Castelul Sturdza de la Miclăușeni va fi restaurat
Mănăstirea Miclăușeni a început procedurile pentru autorizarea lucrărilor de restaurare a Castelului Sturdza, proiectul intrând în avizarea instituțiilor de resort. Restaurarea obiectivului ar putea fi finanțată prin intermediul PNRR sau a fondurile europene 2021 – 2027.
Primul hop pentru beneficiar este Comisia zonală a monumentelor istorice, for care, săptămâna aceasta, va dezbate două documentații în relație cu investiția, ambele fiind întocmite în scopul obținerii autorizației de construire:
- lucrări de protecție în vecinătatea Castelului Sturdza, prin delimitări funcționale, sistematizare verticală drumuri, alei și coordonare rețele în incinta Castelului, pentru o suprafață de 4.000 mp
- lucrări de restaurare a Castelului Sturdza
Proiectele tehnice pentru ambele lucrări au fost efectuate de firma Prodid SRL. Anul trecut, obiectivul a făcut obiectul unor lucrări executate în regim de urgență (reparații punctuale). Deocamdată, nu există informații publice actualizate privind nivelul investiției necesare și sursa de finanțare pentru lucrările de restaurare.
În schimb, în primăvara anului trecut, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Consiliul Județean au anunțat încheierea unui parteneriat pentru depunerea unui astfel de proiect în care Programului Operațional Regional 2021 – 2027. La vremea respectivă, în corespondența dintre cele două instituții se arăta că proiectul va cuprinde reabilitarea monumentelor istorice „Castelul Sturza”, „Parc” și „Biserica”, precum și alte obiective care fac parte din ansamblu (turnulețele, pavilioane, podul, monumentul Alexandru Sturza etc.).
Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 65 km de municipiul Iași. Proprietarul imobilului este Mitropolia Moldovei și Bucovinei, iar monumentul istoric face parte din ansamblul Mănăstirii Miclăușeni, care mai cuprinde Biserica “Sf. Voievozi”, “Buna Vestire” (datând din 1787) și un parc (datând din secolul al XIX-lea).