Connect with us

FOTO Cum va arăta Muzeul Copiilor din Păcurari: proiectul a intrat în faza de avizare

Repere istorice

FOTO Cum va arăta Muzeul Copiilor din Păcurari: proiectul a intrat în faza de avizare

Proiectul Ateneului Național din Iași de restaurare a clădirii monument istoric cunoscut drept „Casa Buicliu” și transformarea într-un muzeu dedicat copiilor a intrat în faza de avizare la nivelul Primăriei, iar luna noiembrie este dedicată dezbaterii publice a inițiativei. Casa Buicliu se află în Păcurari, în apropiere de Biblioteca Centrală Universitară.

Proiectul a fost inițiat acum câțiva ani și, față de propunerea inițială (vezi randările inițiale), planul urbanistic propus spre consultare publică aduce unele modificări inclusiv la nivel de concept. Proiectul prevede și o extindere a clădirii, astfel încât suprafața desfășurată va ajunge la aproape 1.400 mp.

Scurt istoric al clădirii (fragment din PUZ). Casă Buicliu este o casă aparțînând unei familii boierești de secol XIX, având ulterior mai mulți proprietari. Casă este atestată documentar cu testamentul Elenei Bogonos prin care lasă imobilul moștenire fiului, maiorul Demetrie Bogonos, datat 20 martie 1863. Ulterior, într-o desciere a caselor de pe Strada Păcurari realizată de Ion Mitican, un bun cunoascator al istoriei locale, autorul amintește de casă Bogonos din Strada Păcurari, nr. 29, pe care Elena Bogonos o închiriază la 1870. Mai este specificat în scrierile lui faptul că „numărul 29, pe la 1900 îl stapânea căpitanul Andronescu, apoi Gavrilovici, trecând în 1924 la Leon Grimberg, proprietarul unei Fabrici de baticuri”. În 2008 casă adăpostea Biblioteca „G. Ibrăileanu” , o filială a bibliotecii Județene Gh. Asachi, ca mai apoi să fie abandonată, fapt ce duce la o deteriorare majoră a întregii construcții.

Galerie foto:

Descarcă planul cadastral în format pdf pentru o mai bună vizualizare

Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top