Connect with us

FOTO Cum arată Casa Universitarilor: UAIC a anunțat finalizarea lucrărilor

Repere istorice

FOTO Cum arată Casa Universitarilor: UAIC a anunțat finalizarea lucrărilor

Universitatea „Al.I.Cuza” a recepționat lucrările de reabilitare, refuncționalizare și modernizare a Casei Universitarilor, imobil care este și monument istoric, lucrările care s-au desfășurat pe parcursul a circa trei ani. Valoarea investiției a fost de peste 11 milioane lei, iar banii au fost asigurați din fondurile proprii ale UAIC.

Potrivit UAIC, lucrările au vizat restaurarea integrală atât a clădirii principale, cât și a anexelor, grădinii și pivniței. De asemenea, s-au recondiționat cei doi stâlpi de la intrarea din str. Toma Cozma, precum și împrejmuirea din fier forjat.

Galerie foto (sursa – UAIC)

Casa Universitarilor din Iaşi (Casa Canta) este o clădire de patrimoniu construită în jurul anului 1800 pentru Iordache Cantacuzino. Clădirea a fost refăcută de fiul acestuia, logofătul Nicolae Canta, iar din anul 1947 intră în administrarea Universității, având destinaţia de cantină – restaurant pentru profesorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imobilul are un etaj şi 7 încăperi, anexe de aproximativ 600 mp, o pivniță de aproximativ 200 mp şi aproape 5.000 mp de grădină.

Casa Universitarilor a reintrat în posesia Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la data de 16 aprilie 2015, iar în aprilie 2016 UAIC a început demersurile pentru  valorificarea imobilului, prin obținerea Certificatul de Urbanism nr. 988 pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare, refuncționalizare și modernizare”. Ulterior, în septembrie 2017, s-a semnat contractul de servicii proiectare și asistență tehnică, onorat din venituri proprii ale universității. În septembrie 2018, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut Autorizația de Construire nr. 990. Contractul de executare a lucrărilor a fost semnat la data de 1 noiembrie 2019, iar pe 21 noiembrie 2019 au demarat lucrările.

Investiția în lucrările de reabilitare, refuncționalizare și modernizare a Casei Universitarilor a fost de 11.431.181,47 lei cu TVA, fonduri provenite din venituri proprii ale UAIC.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

To Top