Connect with us

Undă verde pentru reparații la două importante monumente istorice din Iași/În schimb, proiectul Măn. Galata va ajunge la București

Repere istorice

Undă verde pentru reparații la două importante monumente istorice din Iași/În schimb, proiectul Măn. Galata va ajunge la București

Comisia zonală a monumentelor istorice a avizat favorabil lucrările de reparații propuse la Palatul Culturii și Hotelul Traian. În schimb, în ceea ce privește restaurarea ansamblului Mănăstirii Galata, proiect al Primăriei, decizia va aparține Comisiei naționale.

În cazul Palatului Culturii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași propune lucrări de reparații curente la învelitoarea clădirii monument istoric. Decizia Comisiei a fost de a emite aviz favorabil fără niciun fel de condiție.

Amintim că lucrările de restaurare a Palatului Culturii au fost finalizate în anul 2016 și au fost executate de către Iasicon, valoarea proiectului fiind de circa 25 milioane euro. La un an de la renovare, au apărut mai multe fisuri pe pereții interior și exteriori, fisuri de mici dimensiuni și care nu au afectat structura de rezidență a clădirii. La acel moment, imobilul era încă în perioada de garanție. Actualele probleme identificate vor fi remediate pe cheltuiala Complexului Muzeal.

Comisia zonală a monumentelor istorice a luat o decizie similară și în cazul propunerii firmei BSR Estate SRL, patronată de omul de afaceri Vasile Pușcașu, pentru efectuarea unor lucrări de reparații la Hotelul Traian, unitate de cazare care este în proprietatea companiei amintite.

Realizare reparații locale la fisurile apărute în timp la fațadă, lucrări de zugrăveli la fațadă, fără modificarea formei și cu păstrarea materialului, culorii și texturii finisajului la imobil monument istoric Hotel Traian”, este obiectul proiectului avizat favorabil de către Comisie.

Hotelul Traian a fost cumpărat de Pușcașu acum circa 5 ani cu o sumă de 5,5 milioane euro la o licitație organizată de către lichidatorul judiciar BDO Business SPRL în contextul falimentului fostului proprietar al monumentului istoric, respectiv firma Turism Moldova SA, deținută de omul de afaceri Dănuț Prisecariu.

În schimb, Comisia zonală a monumentelor istorice a înaintat la forul de la București proiectul Primăriei Iași privind reabilitarea ansamblului Mănăstirii Galata, investiție pe care municipalitatea vrea să o realizeze cu fonduri de la bugetul european în următorii ani. După ce Comisia națională va aviza proiectul, Primăria va putea continua procesul de autorizare a lucrărilor.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top