Connect with us

Proiecte la județ: reconstruirea unui sat neolitic, a unei cetăți dacice și a liniei frontului din al Doilea Război Mondial

Repere istorice

Proiecte la județ: reconstruirea unui sat neolitic, a unei cetăți dacice și a liniei frontului din al Doilea Război Mondial

Un proiect pe care Consiliul Județean (CJ) intenționează să-l deruleze în următorii ani face referire la amenajarea de parcuri tematice, conform listei de investiții incluse în strategia de dezvoltare a județului 2021 – 2027, document aflat în faza de consultare publică.

Proiectul este menit să sprijine valorificarea potențialului turistic existent, iar printre sursele de finanțare posibile se numără PNRR, POR Nord-Est și bugetul județului. Deocamdată, nu există o estimare a valorii unei astfel de investiții.

Cele cinci parcuri tematice care sunt incluse în proiectul global al CJ sunt:

  • Parcul arheologic Cucuteni – reconstruirea unui sat neolitic
  • Parcul arheologic Cotnari – reconstruirea cetății dacice de pe Dealul Cătălina
  • Curtea Domnească de la Hîrlău
  • Parcul WW2 – reconstruirea liniei frontului de la Heleșteni; Dealul Mare – Dumești
  • Muzeul satului moldovenesc

„Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa (care a trăit din 5.200 până în 3.200 î. e. n.), și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată”, se arată în strategia de dezvoltare a județului.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top