Connect with us

FOTO Vestigii în centrul Iașului: ce au descoperit arheologii în urma săpăturilor de pe str. Palat

Repere istorice

FOTO Vestigii în centrul Iașului: ce au descoperit arheologii în urma săpăturilor de pe str. Palat

Lucrările de cercetare arheologică din zona str. Palat au scos la iveală descoperiri importante: urme ale civilizației Cucuteni în centrul Iașului, complexe din perioada medievală și ruine ale unor clădiri simbol din istoria recentă a orașului. Lucrările sunt efectuate de o echipă de cercetători ai Institutului de Arheologie Iași, din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, condusă de către dr. George Bilavschi.

Lucrările se desfășoară în zona limitrofă Școlii „Gh. Asachi”, pe str. Palat: în această zonă se va crea conexiunea dintre Palas Campus și centrul orașului în cadrul proiectului major de investiții privind extinderea Palas în zona Sf. Andrei.

Lucrările de cercetare au început în primăvară și, până acum, au fost făcute următoarele descoperiri:

  • fundațiile corpului de clădire de pe latura nordică a complexului Hotel Petersburg (sec. XVIII-XIX), precum și o pivniţă, canalizările din piatră, din tuburi ceramice și din fontă, aferente construcţiei. Hotel Petersburg este locul din care se pare că a izbucnit mișcarea revoluționară de la 1848 de la Iași, conform informațiilor documentare. Pe amplasamentul acestui obiectiv, în veacul al XVIII-lea, este consemnată locuința familiei boierești Ghica. Demolarea și refolosirea spațiului respectiv a demarat în anii ’40 ai secolului trecut.
  • o porţiune din zidul perimetral care înconjura complexul aferent Hanului Trei Ierarhi, cunoscut și ca Hanul Turcesc. pe latura estică a parcului, spre intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Anastasie Panu cu strada Palat şi în apropierea Şcolii Primare „Gheorghe Asachi” au fost identificate şi resturi arhitectonice ale pilonilor din piatră ce susţineau arce de descărcare, care provin, cel mai probabil, de la Hanul Trei Ierarhi. Despre Hanul Turcesc, arheologii spun că există informații că ar fi funcționat încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, acesta fiind demolat integral la sfârşitul veacului al XIX-lea pentru a fi construită clădirea în care funcţionează în prezent Școala Primară „Gheorghe Asachi”.
  • complexe arheologice interesante din secolele XIV-XVII (locuinţe şi anexele lor, cuptoare etc.), dar care au fost suprapuse sau distruse de fundaţiile clădirilor menţionate mai sus, dar și de alte intervenții recente (gropi menajere, gropi de var și de exploatare a lutului pentru construcții ș.a.). Cel mai important complex, datând din perioada medievală (secolul al XV-lea), a conservat, în afară de numeroase fragmente de la recipiente din lut, şi o cantitate impresionantă de monede (groşi şi dublu-groşi de la Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, 13 monede genovezo-tătare şi un ducat veneţian), ceea ce i-a determinat pe arheologi să atribuie această locuinţă unui negustor.
  • complexe cucuteniene, care confirmă existența în toată zona centrală a Iașilor a unei așezări foarte întinse din perioada eneolitică. Din aceste complexe a fost colectată o cantitate semnificativă de ceramică pictată specifică orizontului cultural Cucuteni B, precum şi câteva statuete de lut. În teren s-a constatat că fundaţiile casei Ghica, respectiv ale Hotelului Petersburg, au distrus complexele cucuteniene şi cele aparţinând evului mediu (sec. XIV-XVII).

Reprezentanții companiei IULIUS spun că cercetările în zonă vor continua, iar în funcție de descoperirile realizate de către echipa de arheologi, respectiv de concluziile și recomandările acestora, o parte dintre aceste complexe vor fi propuse pentru conservare și restaurare – este vorba de perimetrul care conservă resturile arhitectonice ale Hotelului Petersburg, casa Ghica, zidul Hanului Trei Ierarhi. „Această propunere va fi posibilă prin dezvoltarea soluției rezultate în urma concursului internațional de arhitectură cu invitați, demarat de compania IULIUS, concursul reprezentând o promisiune asumată în 2019, în urma consultărilor publice anterioare pentru dezvoltarea”, potrivit reprezentanților IULIUS.

În zona studiată, ar urma să fie construit, conform companiei, ”un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare arhitecturală contemporană.”

Galerie foto:

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top