Connect with us

Ansamblul Mănăstirii Cetățuia va fi restaurat: a fost lansată licitația de lucrări

Repere istorice

Ansamblul Mănăstirii Cetățuia va fi restaurat: a fost lansată licitația de lucrări

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat o licitație pentru restaurarea ansamblului Mănăstirii Cetățuia, valoarea contractului fiind estimată la peste 24 milioane lei, fără TVA. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării.

Potrivit documentației de atribuire, lucrările de intervenții cuprind toate cele șapte obiective ale ansamblului: biserica (datând din perioada 1669-1672), sala gotică (1669-1672), casa domnească (1669-1672), corpul de chilii (1911-1912), turnul clopotniță (1670), zidul de incintă (1670) și baia domnească.

Principalele probleme identificate la ansamblu se numără fisuri între pereți, infiltrații, tencuieli exterioare degradate, părți ale zidăriei din piatră puternic erodate, instalații deficitare și inestetice, tâmplării necorespunzătoare monumentului (aluminiu) și tâmplării de lemn care sunt degradate.

Deficiențe au fost constatate și la picturile murale și iconostas, dar acestea nu fac obiectul actualului contract, CNI susținând că va fi identificată o altă sursă de finanțare în acest sens.

„În urma lucrărilor de intervenție, va crește semnificativ durata de viață a unui ansamblu monument istoric de importanță națională, reper socio-cultural și arhitectural cu o istorie impresionantă ce a avut un rol semnificativ de-a lungul secolelor în dezvoltarea și în viața comunității”, se arată în caietul de sarcini. Companiile interesate de lucrare pot depune oferte cel târziu pe 3 octombrie.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top