Proiecte publice
Câți bani pot accesa autoritățile locale din Iași prin PNDL 3: minimum 400 mil. lei
Odată deschisă sesiunea de înscrieri de proiecte în cadrul Programului Național de Investiții (PNI), botezat de presa centrală drept „PNDL 3”, autoritățile locale din județul Iași pot depune inițiative cel târziu pe 8 noiembrie.
Într-un comunicat recent, Ministerul Dezvoltării a precizat că fiecare județ va putea beneficia de o sumă de minimum 140 milioane lei, în condițiile în care există fonduri prealocate pe fiecare localitate: cel puțin 4 milioane lei pe comună și cel puțin 7 milioane lei pentru fiecare oraș.
Luând în calcul că județul Iași are 93 de comune și 5 orașe, acest lucru înseamnă că autoritățile ieșene pot atrage o sumă minimă de 407 milioane lei. Asta în cazul în care fiecare primar din județ are deja proiecte pregătite și fundamentate pentru a putea beneficia de finanțarea pusă la dispoziție de către guvern.
„Fondurile alocate vor fi destinate construcției a 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare construite/extinse, 700.000 de branșamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcția sau modernizarea a 2.000 km de drumuri județene și variante ocolitoare și 3.000 km de drumuri comunale”, se precizează în comunicatul Ministerului.
În județul Iași, este în implementare proiectul ApaVital de 500 mil. euro prin intermediul căruia va fi extinsă rețeaua de apă și canalizare în mare parte din județ. Astfel, pentru primăriile incluse în acest proiect, banii PNI pot fi utilizați pentru branșamente individuale și infrastructură rutieră.
„Cererile de finanțare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 08.11.2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziție de MDLPA, cât și fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeași platformă digitală menționată mai sus”, se mai arată în comunicat, platforma pusă la dispoziție de Minister putând fi accesată la ACEST LINK.
Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiţii “Anghel Saligny”, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 au fost publicate deja în Monitorul Oficial.
Conform metodologiei de aplicare, vor fi luate în considerare datele demografice, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare pe fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, sau necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate, sau indicatorii statistici.