Investiții private
Ce riscuri prezintă proiectul Nicolina Park
Proiectul ansamblului imobiliar de pe fosta platformă Nicolina poate avea „efecte semnificative” asupra mediului. Astfel a decis Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. Acest lucru înseamnă o perioadă suplimentară de 60 zile, în procesul de autorizare al proiectului, în care beneficiarul (Sticknet Investment SRL) va fi nevoit să întocmească o evaluare a investiției asupra mediului și, în final, un raport de impact.
Amplasamentul investiției:
„Proiectul de plan prevede dezvoltarea urbanistică prin realizarea de locuinţe colective şi parcări, deservite de străzi ce vor face legătura cu trama majoră a oraşului şi poate avea efecte cumulate asupra calităţii aerului şi zgomotului. Proiectul de plan prevede realizarea în zona de amplasament a unor funcţiuni care pot prezenta risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu prin creşterea numărului de locuitori, care reprezintă creşterea traficului în zonă, respectiv creşterea nivelului de zgomot şi al emisiilor în zona de acces“, sunt principalele două motive invocate de APM în decizia de încadrare a proiectului.
Interesant este că, potrivit actului citat, proiectul prevede un regim de înălțime maxim de 11 etaje pentru viitoarele blocuri, câteva zeci la număr. Inițial, s-a vorbit despre blocuri chiar și cu 20 de etaje, în toamna anului 2017, atunci când Sticknet a propus municipalității planul urbanistic zonal.
Proiectul va fi implementat pe o suprafață de 23,7 ha. Investiția inițială viza cel puțin 45 de tronsoane de bloc care ar fi adăpostit circa 4.000 locuințe (citește detalii).
Prelucrare APIX.ro după planșa inițială de reglementări urbanistice: