Proiecte publice
Ce se mai întâmplă cu Sala Polivalentă? Au trecut 4 luni de la amânarea licitației de execuție
Sala Polivalentă „Regina Maria”, proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri, a făcut obiectul unei licitaţii a Primăriei, dar procedura nu a mai putut continua din cauza scumpirii bruşte a materialelor de construcţie. Proiectul întârzie în ciuda asigurărilor date de premierul Ciucă primarului, că se va găsi finanţare. Un posibil scenariu: Primăria să relanseze licitaţia, apoi proiectul să fie continuat de Compania Naţională de Investiţii, cu fonduri guvernamentale. Au politicienii Iaşului influenţa necesară la Guvern pentru o astfel de investiţie, în fond nu una extraordinar de mare?, scrie „Ziarul de Iași”.
Licitaţia pentru construirea Sălii Polivalente va fi reluată după aprobarea unei hotărâri de către guvern. În acest sens, Primăria a trimis proiectul actualizat către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Din punct de vedere procedural, următorul pas constă în aprobarea investiţiei în Consiliul Tehnico-Economic al CNI şi, ulterior, în cadrul Consiliului Interministerial de avizare a lucrărilor publice de interes naţional. Abia după ce aceste două avize sunt emise, indicatorii tehnico-economici vor face şi obiectul unei hotărâri a guvernului.
O întâlnire pe subiectul Sălii Polivalente va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Viceprimarul Daniel Juravle a declarat ieri că Primăria a trimis către Guvern toate documentele necesare pentru parcurgerea paşilor procedurali. Un scenariu de lucru a rămas, potrivit acestuia, ca municipalitatea ieşeană să fie instituţia care lansează licitaţia de execuţie şi, ulterior, proiectul să fie derulat de CNI cu fonduri guvernamentale.
Anul trecut, proiectul sălii de la Iaşi a fost inclus de CNI pe lista sinteză din cadrul unui subprogram naţional destinat construirii de săli de sport. În ianuarie 2022, Primăria a lansat licitaţia de construire a obiectivului, dar procedura nu a fost dusă la bun sfârşit, fiind anulată o lună mai târziu. Principalul motiv a constat în creşterea bruscă înregistrată la materiale de construcţie. Astfel, preţul materialelor care au ponderea cea mai semnificativă în cadrul proiectului (oţelul, cimentul şi aluminiul) a crescut cu până la 75% într-o perioadă de doar şase luni. Iniţial, investiţia în noua Sală Polivalentă a fost estimată la 213 milioane lei, însă, odată cu revizuirea proiectului, costurile au crescut cu până la 60%, respectiv până la concurenţa sumei de 340 milioane lei.
Citește materialul integral în „Ziarul de Iași”