Proiecte publice
Centura ușoară de ocolire a Iașului [varianta CJ] costă peste 300 milioane de lei
Plenul Consiliului Județean (CJ) va aproba, în ultima ședință din acest an, studiul de fezabilitate aferent înființării „centurii ocolitoare” a Iașului, proiect care reprezintă, de fapt, reabilitarea mai multor tronsoane de drum județean din jurul Iașului, drumuri aflate pe raza comunelor limitrofe.
Potrivit documentației, valoarea totală a lucrărilor este estimată la circa 300 milioane lei (fără TVA). Este vorba despre modernizarea a 73 km de drum de pe teritoriul comunelor Popricani, Rediu, Lețcani, Horlești, Voinești, Mogoșești, Ciurea, Bârnova, Tomești și Holboca. Durata de execuție a fost stabilită la 24 de luni. Banii necesari ar urma să fie asigurați din fonduri europene.
- Citește și Licitația pentru varianta de trafic greu a Iașului a fost anulată la solicitarea Primăriei Iași
„Centura ocolitoare” este formată din opt tronsoane, iar principalele patru porțiuni (care le înglobează și pe celelalte patru) sunt:
- Vânători – Lețcani (16,3 km)
- Lețcani – Cogeasca – Cucuteni – Scoposeni – Horlești – Lungani – Voinești (format acum din drumuri comunale, 16,5 km)
- Voinești – Mânjești – Budești – Piciorul Lupului – Ciurea (18,7 km)
- Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca – limită mun. Iași (cu legătură apoi pe str. Aurel Vlaicu, 21,5 km)
„Tronsoanele de drum propuse modernizării asigură conectivitatea la rețeaua TEN-T prin accesul direct pe care drumul județean DJ 248 B (Vânători – Lețcani, n.r.) îl are la drumul european E58 (DN28), parte din coridorul pan-european 5 și accesul direct pe care drumul județean DJ 248 D (Ciurea – Holboca, n.r.) îl are la drumul european E581 (DN24), parte din coridorul pan-european 9”, este unul dintre argumentele CJ pentru realizarea acestui proiect.