Connect with us

Clădirea fostei închisori din Păcurari va fi restaurată cu bani UE

Proiecte publice

Clădirea fostei închisori din Păcurari va fi restaurată cu bani UE

Universitatea „Al.I.Cuza” a lansat licitația pentru restaurarea monumentului istoric cunoscut ca fosta Casă Canano, acum Corpul E al instituției de învățământ superior. În perioada 1830 – 1914, în acest imobil a funcționat o închisoare, conform studiului istoric atașat documentației de atribuire a contractului.

Imobilul a adăpostit, în ultima perioadă, tipografia Universității și săli de curs și seminar. „Întrucât degradările structurale puneau în pericol siguranța utilizatorilor, clădirea a fost abandonată în anul 2009, fiind debranșată de la rețelele de utilități”, se arată în documentația de atribuire aferentă licitației lansate de UAIC, valoarea contractului fiind estimată la peste 10 milioane lei.

Conform studiului istoric atașat la documentație, monumentul istoric este datat eronat la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Cu siguranță această dată eronată vine dintr-o insuficientă documentare pe monument întrucât este de ajuns să precizăm faptul că imobilul a fost cumpărat în anul 1830 de la un anume Costache Cănănău pentru a fi transformat în închisoare, pentru a demonstra eroare de datare”, se arată în studiul istoric.

După ce a fost achiziționată de către stat, clădirea a devenit închisoare.

„În etajul de sus au fost instalate autoritățile judecătorești, iar în etajul de jos erau internați arestații cu pricini înaintea instanțelor judecătorești și Curții Criminale”, este un citat care apare în studiul istoric.

Potrivit documentului, imobilul din str. Păcurari 9 a servit drept penitenciar până la Primul Război Mondial. „După război, a fost preluat de Ministerul Instrucțiunii care a instalat acolo un cămin studențesc pentru băieți, sub administrarea Universității”, se mai precizează în studiu.

După cel de-al doilea război mondial clădirea este folosită în scop didactic de către Universitate, care utilizează spațiile ca săli de cursuri și seminarii.

UAIC va finanța lucrările de restaurare cu bani europeni, prin intermediul Programului Operațional Regional. Valoarea contractului de lucrări se ridică la 10,5 milioane lei, iar constructorii interesați pot depune oferte până cel târziu pe 30 octombrie.

Imobilul are un regim de înălțime cu parter, 2 etaje și mansardă. Terenul aferent ajunge la aproape 10.000 mp.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top