Connect with us

CNAIR va reevalua ofertele de proiectare la tronsonul Uricani – Cicoarei

Din acest punct „pleacă” centura de la Uricani spre Iași

Proiecte publice

CNAIR va reevalua ofertele de proiectare la tronsonul Uricani – Cicoarei

Contractul de proiectare a unui tronson din centura Iașului (Uricani – Cicoarei) a fost atribuit unei firme orădene, dar ofertele trebuie reevaluate în urma unei contestații. Cel mai probabil, un nou raport de procedură va fi comunicat în câteva zile.

Contractul a fost atribuit la mijlocul lunii noiembrie 2020 către firma Proiect Construct Regiunea Transilvania. În decembrie, compania clujeană NV Construct a contestat atribuirea, iar, acum câteva zile, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a obligat Compania de autostrăzi (CNAIR) să reevalueze ofertele.

„Admite contestaţia şi, pe cale de consecinţă, va anula raportul procedurii şi actele subsecvente şi va obliga autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea documentaţiei de atribuire, a prevederilor legale şi al motivării aferentă prezentei”, se arată în soluția CNSC publicată în sistemul național de achiziții publice (SICAP).

CNAIR trebuie să dea o nouă soluție până pe 25 ianuarie, în cazul în care „războiul” dintre firme nu se va muta în instanță: CNSC a dat termen 10 zile pentru reevaluare, iar decizia a fost înregistrată la CNAIR pe 15 ianuarie. Totuși, există și un termen de 10 zile în care cei interesați pot depune plângere împotriva deciziei CNSC.

Firma NV Construct a susținut, în contestația depusă, că orădenii nu ar fi făcut dovada faptului că pot realiza în mod legal părți din contract care fac referire la activitatea de întocmire a raportului de evaluare a imobilelor afectate de expropriere și cea de investigații arheologice.

Clujenii spun că nici antreprenorul general și nici subcontractanții nu ar fi autorizați în acest sens. CNAIR a respins acuzațiile NV Construct subliniind că firma „scoate din context anumite fraze din documentaţia de atribuire şi le reformulează în scopul inducerii în eroare”.

Varianta de trafic ușor pe ruta Uricani – Cicoarei este unul dintre obiectivele proiectului privind realizarea centurii ocolitoare a Iașului, proiect lansat acum mai bine de 15 ani, dar din care au fost realizați doar 14 km (varianta de trafic greu inaugurată în 2012).

Traseul centurii „ușoare” a Iașului

Lungimea tronsonului este de 8,1 km. Varianta de trafic ușor se desprinde din varianta de trafic greu, la intrarea în localitatea Uricani, print-o intersecție giratorie și se desfășoară paralel cu râul Bahlui, la baza dealului Catolicilor. Acest sector se termină la intrarea pe str. Cicoarei și are o lungime de 4,95 km. Cel de-al doilea sector se suprapune pe amplasamentul str. Cicoarei (intersecție cu Calea Galatei) și, apoi, pe str. Arh. Ioan Berindei până la intersecția cu str. Nicolina.

În ceea ce privește penetrația către cartierul Dacia, legătura se desprinde din centura „ușoară” la km 4+755, se îndreaptă spre râul Bahlui pe care îl traversează cu un pod, și se finalizează după digul de apărare la intersecția cu str. Strămoșilor.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top