Studii și analize
Colliers: Piaţa rezidenţială se îndreaptă şi în 2022 spre un nou record de livrări – Iașul este în top
Piaţa rezidenţială se îndreaptă şi în 2022 spre un nou record de livrări, într-un context dominat de creşterea preţurilor materialelor de construcţie şi implicit a apartamentelor, în condiţiile în care ecartul dintre tranzacţii şi livrări se menţine extrem de ridicat, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional, arată o analiză Colliers, citată de Zf.ro.
Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacţiile la nivel naţional. Zona metropolitană a Capitalei este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de judeţe formează împreună ultima treime.
În Bucureşti, diferenţa între numărul de tranzacţii şi livrările de locuinţe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019, fiind de circa 7.600 de unităţi. Există însă semnale că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor creşte, iar cererea va înregistra un recul.
În restul ţării, această evoluţie a fost şi mai pregnantă, diferenţa între numărul de tranzacţii şi livrări crescând de aproape trei ori în ultima perioadă, faţă de anul 2019, la 19.900 unităţi.
„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidenţiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puţin 8 ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflaţie ridicată şi de o creştere a dobânzilor faţă de minimele istorice din 2020, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului”, Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, citat de Ziarul Financiar.