Connect with us

Iașul, unul dintre principalii poli din țară pentru cererea de locuințe: orașul este pe primul loc la livrări de apartamente

Studii și analize

Iașul, unul dintre principalii poli din țară pentru cererea de locuințe: orașul este pe primul loc la livrări de apartamente

Iașul se află pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul locuinţelor noi livrate în 2021, potrivit unei analize a Zf.ro, în condițiile în care, în jumătate din țară, au fost scăderi.

În aproape jumătate din reşedinţele de judeţ din România, numărul locuinţelor noi livrate în 2021 a fost în scădere faţă de anul precedent. Este vorba despre 19 oraşe-reşedinţă unde s-au dat în folosinţă mai puţine case şi apartamente anul trecut, în frunte cu Braşovul, care consemnează cea mai mare scădere ca număr, de 1.055 de locuinţe, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică şi analizate de ZF.

La polul opus, 22 de reşedinţe de judeţ au înregistrat creşteri, pe locul întâi fiind Iaşiul, cu 946 de livrări anul trecut peste cele din 2020. Îl urmează Timişoara (plus 408 locuinţe noi), Alba Iulia (plus 361), Bistriţa (plus 306).

Dintre oraşele majore, puternice din punct de vedere economic, o scădere care atrage atenţia este cea din Constanţa unde în 2021 au fost puse pe piaţă doar 277 de locuinţe, faţă de 1.217 în 2020 şi 1.074 în 2019. Şi în Cluj-Napoca s-au livrat mai puţine locuinţe – 1.995 anul trecut, faţă de 2.657 în 2020 şi 4.175 în 2019.

Cu toate acestea, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacţiile la nivel naţional. Zona metropolitană a Capitalei este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de judeţe formează împreună ultima treime, potrivit unei analize realizate de consultanţii de la Colliers.

Şi în Bucureşti, de altfel, anul trecut au fost predate mai puţine locuinţe faţă de 2020. Cu 13.344 de locuinţe noi, Capitala a intrat pe trend descrescător, scăderea fiind de 3% (echivalentul a 477 de locuinţe), după ce în 2020, pentru prima dată, Bucureştiul devenise scena unui număr record de case şi apartamente noi, dezvoltatorii fiind impulsionaţi de contextul pandemic să grăbească proiectele începute deja, de teamă că vor rămâne cu blocurile şi casele nevândute.

Articole din categoria Studii și analize

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top