Connect with us

SONDAJ Care sunt principalele probleme ale ieșenilor? Pe cine ar vota duminică dacă ar fi alegeri? [document]

Studii și analize

SONDAJ Care sunt principalele probleme ale ieșenilor? Pe cine ar vota duminică dacă ar fi alegeri? [document]

Un sondaj realizat la nivelul municipiului Iași arată că primele trei probleme care ar trebui rezolvate cu prioritate de Primărie vizează parcurile, transportul public și parcările. Prima deficiență a fost nominalizată de 30% dintre cei aproape 900 de respondenți, iar celelalte două probleme într-o pondere de 19% și, respectiv, 17%.

Alte probleme identificate de ieșeni – întrebarea fiind una deschisă cu maximum trei variante de răspuns – au vizat curățenia (17%), infrastructura (16%), asfaltarea străzilor (15%), investiții în educație (8%), poluarea (7%), apa și canalizarea (6%), protecția socială și ajutoare (6%), respectiv modernizarea aleilor și trotuarelor (6%). Celelalte deficiențe identificate au avut fiecare un scor de sub 5%, inclusiv problema corupției (1%).

Sondajul, care a fost făcut la comanda PNL, a avut și o întrebare privind cele mai importante proiecte ale Iașului. Cei chestionați au avut de ales între trei proiecte pre-definite (construcția unui Institut regional de boli cardiovasculare, Aeroportul și Sala Polivalentă) sau să nominalizeze alt proiect. Cele trei investiții nominalizate au adunat 94% dintre răspunsuri (IBCV – 66%, Aeroport – 16%, Sala – 12%), în timp ce autostrada și centura au cumulat, împreună, 4,5% dintre opțiuni.

O altă întrebare relevantă a sondajului a făcut referire la cea mai importantă „problemă de îngrijorare” din prezent. Pe primul loc, s-a clasat creșterea facturilor la gaz și energie (40%), urmată de prețul la alimente (25%) și, oarecum surprinzător, războiul din Ucraina (11%). În ceea ce privește conflictul din țara vecină, liberalii spun că la Iași a fost înregistrat unul dintre cele mai mari procente de la nivel național (sondaje similare au fost făcute în toate municipiile din țară), explicația acestora fiind dată de proximitatea Iașului de război.

Sondajul a mai arătat că 80% dintre respondenți se simt „mult și foarte mult” atașați orașului, iar peste 53% au spus că „au multă și foarte multă influență pentru a face din Iași un loc mai bun”. În ceea ce privește calitatea vieții, rezultatele au revelat că părerile sunt împărțite, în condițiile în care câte o treime dintre respondenți s-a declarat nemulțumită, neutră și, respectiv, mulțumit. Cei mai mulți dintre respondenți sunt pensionari (26%), ei fiind urmați de salariați fără studii superioare (17%) și muncitori calificați (14%).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Studii și analize

To Top