Proiecte publice
Comisia Europeană a aprobat finanțarea pentru SRU Iași/În ce stadiu e licitația
Ministerul Dezvoltării a anunțat că proiectul Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a fost aprobat spre finanțare de către Comisia Europeană. Este primul pas pentru asigurarea necesarului de fonduri: din totalul de aproape 300 milioane euro (atât cât costă construcția SRU) sunt asigurate acum 50 milioane euro. Restul finanțării va fi disponibil în următorul exercițiu bugetar european, potrivit autorităților centrale.
”Proiectul major pentru Spitalul Regional de la Iaşi a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 17 martie 2020. Celelalte două proiecte (pentru spitalele regionale din Cluj şi Craiova) vor fi transmise spre aprobare Comisiei Europene în cursul lunilor martie – aprilie 2020”, a anunţat, miercuri seară, Ministerul Dezvoltării.
Contractul de finanțare europeană este deja semnat, iar licitația pentru proiectarea lucrărilor a fost lansată în decembrie 2019. În prezent, Ministerul Sănătății, autoritate care implementează proiectul, evaluează candidaturile firmelor care și-au arătat interesul față de contract, iar, pe 15 mai, vor fi anunțate companiile eligibile să depună oferte. Valoarea estimată a acestui contract ajunge la aproape 15 milioane euro.
„SRU Iași este un complex de construcții pe 7 niveluri, inclusiv subsolul, parterul și cinci etaje superioare. Va avea o parcare subterană independentă, cu două etaje, care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 148.885 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp. Suprafața totală utilă a clădirii este de 70.108 mp (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circulație majoră și suprafața pentru extinderea ulterioară în subsol)”, se arată în documentația de atribuire.
Capacitatea totală a SRU va fi de 850 de paturi pentru internare continuă și 113 paturi pentru servicii de îngrijire ambulatorie. SRU Iași va beneficia de o parcare cu 1.500 locuri, mai bine de jumătate fiind în subteran.
Perioada pentru realizarea serviciilor de proiectare ajunge la 12 luni, timp în care trebuie puse la punct toate detaliile de execuție, conform informațiilor publicate în sistemul național al achizițiilor publice (SICAP). Ulterior, proiectantul va asigura asistența tehnică pe întreaga perioada de implementare a investiției (11 ani).
Conform studiului de fezabilitate, costurile necesare pentru construirea și operaționalizarea SRU Iași ajung la circa 500 milioane euro, dar această sumă poate suferi modificări în urma întocmirii proiectului tehnic.
Pentru construcția spitalului au fost estimate 321 milioane euro (287 milioane euro – lucrări, iar restul reprezintă cheltuieli neprevăzute). Ceilalți bani sunt pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). În total, 480 milioane euro, cea mai mare investiție publică la Iași de după Revoluție. La această sumă se adaugă alte 52 milioane euro, banii necesari pentru reconversia și refuncționalizarea clădirilor de la Spitalul „Sf. Spiridon”.