Local
Consilierii locali au contestat costurile mari ale parcării din Mușatini, dar au votat proiectul în unanimitate
Un proiect de hotărâre care a stârnit discuţii în plenul Consiliului Local (CL) de vineri, 3 februarie, a vizat construirea parcării supraterane din zona Muşatini (280 locuri), Alexandru cel Bun. Investiția a stârnit polemici în spațiul public, având în vedere costurile mari estimate pentru construire: la peste 10 milioane euro (fără TVA). Chiar daca unii consilieri au contestat costurile, proiectul a fost aprobat in unanimitate.
„Din calculul meu, costul este de 1.294 euro/mp, este un cost extraordinar de mult chiar şi în condiţiile scumpirii materialelor de construire. Am rugămintea să revizuiţi costul, nu are cum să ajungă atât de mult. Nu vreau să transformăm această lucrare, motivând preţul ridicat la care s-a ajuns în urma unui studiu de fezabilitate, ca o motivaţie de a nu mai face parcări rezidenţiale”, a comentat Iulian Nicolau (USR), arhitect de meserie.
La rândul lui, consilierul PSD Ovidiu Laicu, şef al Regionalei de Drumuri, a subliniat că un deviz pentru o astfel de lucrare nu ar trebui să depăşească 1.000 – 1.100 euro/mp.
„Este un preţ mare, dar fiind prima tentativă de a face o parcare supraterană suntem de acord cu proiectul. Însă, vă rugăm să reevaluaţi costurile”, a completat Laicu. În schimb, liberalul Ciprian Bostan a susţinut că licitaţia din 2020, atunci când parcarea supraterană, era estimată la circa 8 milioane lei, a fost anulată din lipsă de ofertanţi întrucât „preţul nu era atrăgător”.
Afirmaţia consilierului nu este corectă: la procedură a participat atunci o asociere de firme, dar oferta lor financiară a fost respinsă de Primărie. „Actualul buget estimat care creşte atractivitatea acestei lucrări nu înseamnă că va fi şi cheltuit, cu siguranţă preţul de adjudecare va fi mult mai mic faţă de preţul maximal pe care noi îl aprobăm”, a spus consilierul PNL.
Un punct de vedere similar l-a avut şi primarul Mihai Chirica, el afirmând că suma actuală este cea estimată de firma care a făcut studiul de fezabilitate, iar costul final va fi dat de licitaţia de proiectare şi execuţie.
„Construcţia este prevăzută a fi o clădire deschisă multietajată cu funcţiunea de parcare autovehicule, cu un regim de înălţime rezultat din cerinţa de locuri de parcare, adică: demisol parţial, parter şi patru etaje”, se arată în hotărârea adoptată de plenul CL.
Rămâne de văzut ce sursă de finanțare va fi identificată de Primăria Iași pentru construirea parcării având în vedere că proiectul are o valoare estimtă de peste 62 milioane lei (inclusiv TVA).