Spații verzi
Consilierii locali dezbat din nou modernizarea Parcului Copou: ce decizie vor adopta? [live video]
UPDATE. Proiectul privind reabilitarea și modernizarea Parcului Copou a fost aprobat de majoritatea constituită în CL în jurul PNL, în timp ce consilierii USR și PSD s-au abținut. Primăria are undă verde să facă proiectul tehnic și apoi să identifice sursa de finanțare pentru lansarea licitației de execuție a lucrărilor.
Consilierii locali dezbat astăzi, în ședință ordinară, din nou, studiul de fezabilitate aferent modernizării Parcului Copou, un proiect cu o valoare de aproape 25 milioane lei. În decembrie 2022, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi de către primarul Mihai Chirica, după ce investiția a stârnit unele controverse.
Însă, proiectul revine în plen în aceeași formă, având la bază aceeași documentație suport ca la sfârșitul anului trecut. O parte dintre consilieri solicită ca Primăria să organizeze un concurs de soluții. În acest sens, chiar înainte de ședință, consilierii USR au ținut o conferință de presă în sala de plen [vezi înregistrarea conferinței].
Urmăriți ședința CL în direct:
„Facem apel la domnul primar Chirica și majoritatea din CL pentru inițierea unui concurs de soluții pentru amenajarea Grădinii Copou, un simbol al comunității noastre, astfel încât să fie un proiect care să-i reprezinte pe ieșeni, nu un proiect scos din joben”, a comentat consilierul local USR Răzvan Timofciuc.
Anterior conferinței USR, Primăria a trimis un comunicat în care a susținut că modernizarea nu presupune reducerea spațiului verde. „Orice intervenție asupra spațiului verde va fi făcută doar după studii peisagistice și dendrologice amănunțite, cu avizul specialiștilor din domeniu. Studiul de fezabilitate propune completarea lipsurilor vegetale și mărirea numărului de arbori din Grădina Copou!”, se precizează în comunicat.
Reabilitarea Parcului Copou presupune, conform studiului de fezabilitate, redefinirea spaţiului existent, punerea în valoare a spaţiilor verzi, reabilitarea şi dezvoltarea zonelor de promenadă, conservarea fondului construit şi intervenţii minimale asupra fondului forestier.
Potrivit proiectului, eventuale tăieri de arbori (uscați) vor fi aprobate doar în condițiile în care există avize de la Agenția pentru Protecția Mediului și Academia Română (subcomisia Monumente ale Naturii). În bilanțul teritorial se arată că spaţiul verde ar urma să fie diminuat cu 45 mp (de la 66.377 mp la 66.332 mp). În prezent, în Parcul Copou sunt 2.072 de arbori şi 67 de arbuşti, acest număr urmând a fi redus doar în condiţiile enumerate mai sus.