Connect with us

FOTO Cum ar urma să arate parcul Copou după reabilitare – imagini în premieră

Spații verzi

FOTO Cum ar urma să arate parcul Copou după reabilitare – imagini în premieră

Studiul de fezabilitate aferent revitalizării Parcului Copou a fost actualizat, noua valoare a proiectului fiind de 20,5 milioane lei, mai mică față de cea stabilită în 2020, cu circa 7%. Studiul va fi aprobat săptămâna aceasta de Consiliul Local (CL), iar în documentație apar mai multe randări ale proiectului, imagini pe care le prezentăm mai jos.

Reabilitarea Parcului Copou presupune, conform studiului de fezabilitate, redefinirea spaţiului existent, punerea în valoare a spaţiilor verzi, reabilitarea şi dezvoltarea zonelor de promenadă, conservarea fondului construit şi intervenţii minimale asupra fondului forestier.

Potrivit proiectului, eventuale tăieri de arbori (uscați) vor fi aprobate doar în condițiile în care există avize de la Agenția pentru Protecția Mediului și Academia Română (subcomisia Monumente ale Naturii). În bilanțul teritorial se arată că spaţiul verde ar urma să fie diminuat cu 45 mp (de la 66.377 mp la 66.332 mp). În prezent, în Parcul Copou sunt 2.072 de arbori şi 67 de arbuşti, acest număr urmând a fi redus doar în condiţiile enumerate mai sus.

„Configurarea actuală a circulaţiilor în plan se va păstra înlocuind doar suprafeţele de călcare cu un dalaj din granit încadrat de borduri late din granit culoare albă”, se precizează în documentaţie.

Toate soclurile statuilor vor fi restaurate, iar podul de peste iaz va fi demontat, fiind proiectată o construcţie nouă din beton în formă de arc, adaptată şi pentru persoane cu dizabilităţi. Iazul va fi reabilitat integral, fiind păstrate forma în plan şi adâncimea.

„Foişorul de fanfară existent se va desface şi se va înlocui cu un volum cu o suprafaţă mai mare de formă dodecagon, din fontă şi învelitoare din sticlă laminată securizată. Elementele decorative ale foişorului se vor regăsi şi la piesele de mobilier urban, bănci, stâlpi de iluminat, panouri informative”, se mai arată în studiu.

În ceea ce priveşte mobilierul urban, elementele vor fi realizate din fontă, în stil baroc, iar stâlpii de iluminat vor avea ca model cel produs de Şcoala Superioară de Arte şi Meserii din Iaşi la începutul secolului trecut. Propunerea proiectanţilor este ca băncile să fie amplasate în alveole pentru a nu reduce din circulaţii şi să fie poziţionate în concordanţă cu vegetaţia existentă.

O altă lucrare importantă va consta în modernizarea gardului perimetral (peste 1.300 metri liniari), în studiu fiind estimate costuri necesare în valoare de peste 2,1 milioane lei.

„Împrejmuirea parcului va fi reabilitată în întregime atât desfăşurarea de la bld. Carol I, cât şi cele laterale de pe str. Aurora, aleea Copou şi cea posterioară de la str. Macazului. Elementele metalice degradate se vor demonta, se vor sabla, se vor repara şi se vor vopsi în câmp electrostatic. Soclurile şi stâlpii din piatră se vor restaura prin proceduri şi metode specifice, iar cele din beton se vor înlocui dacă nu prezintă siguranţă”, este o altă prevedere a studiului tehnic.

Proiectul prevede intervenţii minime în jurul Teiului lui Mihai Eminescu şi vizează în special conservarea situaţiei actuale, fiind analizată şi posibilitatea unei lărgiri a spaţiului verde din jurul arborelui în vârstă de peste 450 de ani. Lucrările pentru conservarea Teiului sunt estimate la aproape 70.000 lei.

„Se vor evita montarea de pavaje în apropierea trunchiului pentru a nu reduce din suprafaţa din care arborele poate capta apa din ploi, pentru oxigenarea optimă a solului şi pentru a nu inhiba creşterea rădăcinilor. Conservarea din punct de vedere a infrastructurii din zona Teiului lui Eminescu va presupune lucrări de mentenanţă, înlocuire şi lărgire a colierelor utilizate la sprijinirea copacului având în vedere vechimea acestora şi faptul că în timp au afectat ramurile şi trunchiul”, se mai spune în studiu.

Valoarea investiţiei ajunge la circa 20,5 milioane lei (fără TVA). Dotările reprezintă 2,2 milioane lei şi constau în amplasarea de bănci (361 de bucăţi), cişmele din fontă (15), stâlpi (261), spoturi luminoase în palaj (33), coşuri de gunoi (100), suport stradal pentru biciclete (5), panouri cu numele aleilor (7), panouri pentru afişarea de informaţii (25) şi recondiţionarea foişorului.

Alte costuri ale investiţiei de bază vizează amenajarea aleilor pietonale (6,4 milioane lei), realizarea unor structuri metalice (circa un milion de lei), amenajarea fântânilor arteziene (2,7 milioane lei), restaurarea soclurilor statuilor (jumătate de milion de lei), realizarea sistemului de iluminat (710.000 lei) şi altele.

Studiul de fezabilitate a fost actualizat de Romest Service SRL pentru o sumă de circa 100.000 lei şi a fost predat municipalităţii în urmă cu câteva săptămâni. 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top