Connect with us

Contestația turcilor în cazul licitației spitalului regional Iași a fost respinsă: motivul este unul ciudat

Proiecte publice

Contestația turcilor în cazul licitației spitalului regional Iași a fost respinsă: motivul este unul ciudat

Contractul pentru proiectarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași poate fi semnat de către Ministerul Sănătății, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația depusă de asocierea condusă de firma turcă NKY.

Motivul respingerii este unul ciudat: turcii au decis să nu mai plătească cauțiunea obligatorie pentru judecarea contestației, astfel că CNSC a declarat contestația inadmisibilă. Astlfel, nu a existat o judecată de fond pe conținutul contestației. Într-o corespondență purtată cu CNSC, contestatarul a informat forul că „(…) în urma deciziei comune a asocierii s-a luat decizia de a nu depune cauţiunea”.

Amintim că turcii au avut cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic, dar un „preț neobișnuit de scăzut” – 22 milioane lei față de cele 64 milioane lei estimate de autoritatea contractantă. În schimb, MS a desemnat câștigătoare o asociere de firme care a licitat 39 milioane lei.

Autoritatea centrală încă păstrează o secretomanie în jurul numelui câștigătorului licitației, dar, din motivarea CNSC în cazul contestației turcilor, putem afla numele asocierii de firme care a făcut o cerere de intervenție și a solicitat forului să respingă contestația. De regulă, astfel de solicitări se fac de către câștigătorii licitației.

Este vorba despre o asociere de trei firme din Italia cu trei firme din România, iar lider este compania italiană Studio Altieri – firmă cu o bogată experiență în proiect similare în țări precum Turcia, Egipt, Rusia, Serbia, Arabia Saudită, Kuwait, Libia, Oman, Emiratele Arabe Unite sau Italia. Din asociere mai fac parte Steam şi Italconsult (ambele din Italia), alături de Proiect Consulting (Bucureşti), Rheinbrucke (Timişoara) şi K-Box Construction Design (Bucureşti).

Pentru construcția spitalului au fost estimate 321 milioane euro (287 milioane euro – lucrări, iar restul reprezintă cheltuieli neprevăzute). Ceilalți bani sunt pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). În total, 480 milioane euro, cea mai mare investiție publică la Iași de după Revoluție. La această sumă se adaugă alte 52 milioane euro, banii necesari pentru reconversia și refuncționalizarea clădirilor de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

„SRU Iași este un complex de construcții pe 7 niveluri, inclusiv subsolul, parterul și cinci etaje superioare. Va avea o parcare subterană independentă, cu două etaje, care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 148.885 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp. Suprafața totală utilă a clădirii este de 70.108 mp (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circulație majoră și suprafața pentru extinderea ulterioară în subsol)”, se arată în documentația de atribuire a licitației de proiectare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top