Connect with us

Contestație: turcii duc în prelungiri licitația pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgență Iași

Proiecte publice

Contestație: turcii duc în prelungiri licitația pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgență Iași

Ministerul Sănătății (MS) a înregistrat o contestație la raportul procedurii de licitație privind proiectarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași. Sesizarea a fost depusă în ultima zi în care un astfel de demers mai putea fi înregistrat: câștigătorul a fost desemnat pe 11 noiembrie, dar MS nu a comunicat public cine este firma.

Mai mult, în această etapă a licitației, nici măcar ofertanții finali nu sunt cunoscuți, autoritatea centrală dând dovadă de o totală lipsă de transparență din acest punct de vedere.

Contestația a fost depusă de o firmă turcă, dar nici din sesizare nu putem deduce cine este câștigătorul procedurii: de obicei, în astfel de cazuri, în contestație apar referire și la firma căruia urmează să-i fie atribuit contractul, dar în sesizarea turcilor nu apare niciun indiciu în acest sens. În schimb, acum știm suma pentru care MS vrea să încheie contractul: circa 39 milioane lei, în condițiile în care estimarea inițială a fost de circa 64 milioane lei, ambele sume fără TVA.

Din documentele consultate de APIX.ro, rezultă că sesizarea aparține unei asocieri conduse de NKY Architects & Engineers (Turcia). După evaluare ofertei tehnice, turcii s-au clasat pe primul loc, dar problema a intervenit la oferta financiară: MS a solicitat explicații pentru prețul neobișnuit de scăzut, respectiv de 22 milioane lei, de aproape trei mai mic față de estimarea autorității centrale.

Cele două părți au purtat o corespondență pe această temă (solicitări de clarificări) și, în cele din urmăm oferta turcilor a fost declarată inacceptabilă pe motiv că, în timpul corespondenței, firma și-ar fi modificat propunerea financiară. În schimb, turcii neagă acest lucru și spun că, „dintr-o regretabilă eroare”, la un răspuns trimis către MS a fost încărcat un document în versiune de lucru, dar situația ar fi fost remediată prin trimiterea actului corect.

În contestația înaintată, NKY solicită două lucruri:

  • anularea rezultatului procedurii, a raportului procedurii, precum și a actelor subsecvente
  • obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertei financiare a NKY

„„Autoritatea contractantă trebuia să identifice și să indice subscrisei în concret care sunt elementele prețului neobișnuit de scăzut care trebuie justificate. Nestabilind aceste elemente, autoritatea nu și-a îndeplinit obligația de a verifica răspunsurile de justificare a prețului. Faptul că prețul este aparent neobișnuit de scăzut prin raportare la valoarea estimată a contractului nu poate duce automat la respingerea ofertei ca inacceptabilă, ci doar în măsura în care justificările primite de la ofertant nu sunt considerate relevante, fiind înlăturate motivat de către autoritatea contractantă. În speță, autoritatea contractantă nu a motivat în niciun fel de ce a apreciat ca nerelevante justificările primite de la subscrisa” – fragment din contestația depusă de firma turcă NKY.

  • SRU Iași este cel mai avansat proiect de acest tip, alte două unități fiind prevăzută la Cluj și Craiova. În prezent, SRU Iași este și singura unitate care are asigurată integral finanțarea: 250 milioane euro dintr-un credit făcut de către guvern la Banca Europeană de Investiții și alte 250 milioane euro de la Comisia Europeană.

Sesizarea turcilor prelungește o licitație care oricum este în întârziere: procedura a fost lansată acum doi ani, iar orice tergiversare poate pune în pericol, ulterior, finanțarea lucrărilor de execuție: SRU trebuie construit și dat în folosință cel târziu în anul 2030.

SRU Iași va fi construit în zona Moara de Vânt (sursă foto: randare oficială)

Contestația va fi analizată la nivelul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) în următoarele săptămâni, fiind posibil un răspuns de la CNSC până la finalul acestui an. Ulterior, alte căi de atac sunt în instanță, aspect care, de asemenea, tergiversează buna derulare a proiectului.

Câteva statistici despre SRU Iași:

  • lucrările de construire au o valoare estimată la 321 milioane euro
  • amprenta la sol a clădirii structurată pe şaşe niveluri supraterane şi două în subsol va fi de 36.500 mp (285x128m)
  • dotarea cu echipamente medicale va costa 66,5 milioane euro
  • cheltuielile operaţionale sunt estimate la 73,2 milioane euro/an
  • numărul de angajaţi este estimat la 2.923 de persoane
  • spitalul va avea 850 de paturi
  • valoarea totală a proiectului, potrivit experților BEI, ajunge la 534,7 milioane euro, dar această sumă cuprinde și reconversia clădirilor Spitalului „Sf. Spiridon”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top