Connect with us

Criza Covid-19/Contre în Neamț pe tema spitalului mobil de la Iași/CJ a alocat banii

Spital de campanie din Spania

Proiecte publice

Criza Covid-19/Contre în Neamț pe tema spitalului mobil de la Iași/CJ a alocat banii

Consiliul Județean (CJ) Neamț a alocat o sumă de 16 milioane lei la sfârșitul săptămânii trecute pentru achiziția unui spital mobil care va fi amplasat în județul Iași, comuna Lețcani. În schimb, CJ Iași a alocat 51,5 milioane lei. Este așteptată și o hotărâre a CJ Bacău pe această temă care ar trebui să acopere necesarul de până la 88 milioane lei, respectiv încă 20,5 milioane lei.

Ideea unui spital mobil a fost lansată în spațiul public de către șeful CJ Iași, Maricel Popa. Acesta a evaluat achiziția la 17,6 milioane euro (88 milioane lei).

„Spitalul mobil Covid-19 va deservi întreaga populație a Moldovei, va avea o capacitate de 250 de paturi din care minimum 60 de tip ATI, 72 de ventilatoare, zonă de recepție, triaj, modul de sterilizare, zonă de cazare pentru personalul medical, bucătărie și cantină, modul de depozitare, sistem de gestionare a deșeurilor, generatoare de energie etc. Spitalul propus este pe o structură modulară și va fi livrat cu racordurile necesare pre-instalate. Valoarea estimată a achiziției este de aprox. 15 milioane euro (fără TVA, n.r.) și există furnizori în Olanda, Germania, China sau Coreea care pot asigura livrarea în max. 20 de zile, iar instalarea în 5-7 zile astfel încât, la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională”, se arată într-un raport de specialitate întocmit de Alina Popa, șefa Euronest, asociație prin intermediul căreia urmează să fie făcută achiziția.

Din asociație fac parte toate consiliile județene din zona de nord-est a țării, dar numai Neamțul și Bacăul au confirmat că vor aloca resurse financiare.

În Neamț, achiziția spitalului mobil a creat polemici în spațiul public, prefectul George Lazăr acuzând valoarea prea mare a unității.

„Vreți să faceți un Spital modular cu 17,6 milioane de euro în condițiile în care acest Spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb și întreabă foarte mulți cetățeni, diferența de 7,4 milioane de euro unde se duce dl. Președinte Arsene?”, a spus prefectul adresându-se șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, într-o postare pe Facebook.

„ Titular al proiectului este Asociația Intercomunitară Euronest, care se ocupă de întreaga procedură pentru achiziții – cerere și analiză oferte, încheierea contractelor etc. Achiziția nu este făcută de Consiliul Județean. A fost aleasă o locație lângă Iași, deoarece are resursa umană necesară pregătită – medici, asistenți medicali. Fondurile investite se vor recupera de la Uniunea Europeană. În postarea sa, deși există și fotocopie a documentului propus de cei de la Euronest, unde valoarea spitalului mobil este de 17,6 milioane de euro incluzând TVA, acesta atașează și o propunere financiară a unui alt furnizor, omițând cu intenție să spună că în oferta pe care a invocat-o nu este inclus: transportul componentelor, compartimentul ATI și nici consumabilele necesare pentru COVID-19”, a răspuns Arsene, tot printr-o postare pe Facebook.

Continue Reading

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Alte articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top