Connect with us

Cum vrea Consiliul Județean să finanțeze modernizarea Teatrului Luceafărul: își va încerca norocul la „loteria” PNRR

teatrul luceafarul iasi

Proiecte publice

Cum vrea Consiliul Județean să finanțeze modernizarea Teatrului Luceafărul: își va încerca norocul la „loteria” PNRR

Consiliul Județean (CJ) va depune proiectul de reabilitare și modernizare a Teatrului „Luceafărul” în cadrul unei axe de finanțare a PNRR, respectiv cea privind renovarea clădirilor publice, suma maximă pe care ar putea să o obțină instituția fiind de 30,1 milioane lei (fără TVA). Însă, suma este insuficientă: un deviz de lucrări comandat de CJ arată un necesar de fonduri de peste 80 milioane lei.

Demersul va fi aprobat de plenul CJ în ședința ordinară care va avea loc luni, 26 septembrie. „Solicitantul CJ Iași se angajează să finanțeze toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului, astfel cum acestea vor rezulta din documentațiile tehnico-economice sau din contractul de lucrări”, se arată în proiectul de hotărâre.

Principalele probleme ale clădirii, aflate într-o stare de uzură avansată, constau în termoizolație insuficientă (pereți exteriori, planșee inferioare și superioare), tencuieli desprinse și deteriorate, soclu neizolat termic, numeroase infiltrații, instalații uzate moral și deteriorate, iar tâmplărea existentă nu corespunde cerințelor actuale.

Clădirea Teatrului are un regim de înălțime cu subsol, parter și 4 etaje. Imobilul a fost construit în perioada 1979 – 1986. COnstrucția are o structură formată din stâlpi de beton armat ce susțin o rețea hexagonală de grinzi.

Scurt istoric al edificiului

La 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iași. Străbunicul se numea Teatrul de Păpuși de Stat Iași, iar sediul era o săliță din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri. În 1973, numele instituției s-a schimbat în Teatrul pentru Copii și Tineret Iași, iar în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenților.

Un deceniu mai tîrziu, artiștii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei, iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași. O instituție emblematică pentru oraș, România și Europa, „Luceafărul” este un centru cultural activ, cu producții de toate genurile, pentru toate categoriile de public, de la preșcolari, la adulți și seniori, în număr de peste 53.000 pe sezon, organizînd evenimente de amploare internațională, precum Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT).  Eveniment unic în țară prin identitatea sa, singurul de asemenea amploare internațională din regiune, unul dintre puținele de gen existente în România, FITPT a avut pînă acum șapte ediții. Cea mai recentă s-a plasat sub sigla „Noi realități teatrale” și a adus la Iași exclusivități naționale care au radiografiat tendințe de ultimă oră (teatru dans, teatru multimedia, educațional, acustic, de obiecte, teatru imagine, teatru documentar, proiecții de filme, lansări de carte și reviste, conferințe etc.) susținute de peste 200 de artiști din 15 țări, cu sprijinul unei foarte bogate și onorante liste de parteneri, reprezentanțe diplomatice și culturale. (sursă)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top