Connect with us

Dacia: Un proiect imobiliar de amploare a fost respins la nivelul Primăriei

Investiții private

Dacia: Un proiect imobiliar de amploare a fost respins la nivelul Primăriei

Comisia de oportunitate în urbanism, care funcționează pe lângă Primăria Iași, a respins un proiect imobiliar de amploare în capăt Dacia, propus de către două firme care au în proprietate circa 4,2 hectare. În decizia publicată de Primărie nu sunt explicate motivele care au stat la baza hotărârii Comisiei formată din arhitecți.

Proiectul imobiliar este propus într-o zonă cu specific industrial, iar întregul amplasament ar urma să fie reconfigurat din temelii. Potrivit proiectului de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cele două firme (Contis și Prima Construct) propun dezvoltarea unui ansamblu cu locuințe colective, spații comerciale, birouri și servicii.

Acesta este amplasamentul de 4,2 ha. Arhitecții din Comisia de oportunitate au respins proiectul. Deocamdată, nu sunt cunoscute motivele

Terenul este deținut, în cea mai mare parte, de firma Contis Iași, companie specializată în producția de rezervoare, cisterne și containere metalice. Societatea a fost înființată de statul român în perioada comunistă (1976) și, după 1990, a fost preluată de o societate cu acționarat româno-olandez (Art International LTD). Statul are în continuare 20% din firmă.

În 2019, Contis a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane lei și un profit net de peste 60.000 lei cu un număr mediu de 5 angajați. Domeniul de activitate preponderent a rămas „fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice”.

Partener în proiectul Contis este firma Prima Construct SRL Iași, companie care deține în proprietate o parte din teren (spre zona Dream Village). Compania este specializată în lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Printre proiectele firmei se numără clădiri civile pe structură metalică, hale industriale și hale agrozootehnice. O lucrare cunoscută a firmei constă în reabilitarea sediului Parchetului Militar din Bucșinescu.

Comisia de oportunitate a mai respins și alte proiecte, dar nici în cazul acestor decizii nu se aplică la Primărie principiul transparenței, astfel că, la acest moment, nu sunt cunoscute motivele pentru care au fost respinse proiecte precum:

  • construire de locuințe colective în Viticultori (două proiecte, ambele respinse)
  • construirea unui imobil cu funcțiuni mixte pe str. Pompei
  • construirea unei creșe și a unei locuințe de serviciu
  • construirea unui sediu de firmă în Bucium
  • construirea unui centru de zi pentru copii – grădiniță și afterschool în Canta

Articole din categoria Investiții private

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top