Connect with us

Decizia a fost adoptată: cine va putea merge de mâine cu transportul public. UPDATE

Utile

Decizia a fost adoptată: cine va putea merge de mâine cu transportul public. UPDATE

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis astăzi ca transportul public să fie utilizat, începând de mâine, doar de către persoanele direct implicate în combaterea răspândirii noului tip de coronavirus (Covid-19). În primul rând este vorba despre personalul din sistemul sanitar, dar și despre cadrele Ministerului de Interne sau de persoane care fac voluntariat în sprijinul celor afectați de starea de urgență.

Persoanele în această situație vor putea urca în autobuze sau tramvaie în baza legitimației de serviciu sau o adeverință de la angajator.

„Toate persoanele enumerate mai sus care vor utiliza transportul public sunt obligate, pentru a avea acces în mijlocul de transport, să poarte mănuși de protecție de unică folosință și mască de protecție pentru căile respiratorii”, este o obligație impusă de CLSU.

Citește argumentele primarului Mihai Chirica pentru o astfel de decizie, motive anunțate înainte de ședința CLSU.

UPDATE. Primăria a emis comunicatul oficial, forma integrală este disponibilă mai jos:

Începând cu data de 25 martie se interzice utilizarea transportului public de călători pe toate traseele din Municipiul Iași și zona exterioară acestuia, aflat în administrarea și exploatarea S.C. Compania de Transport Public Iași S.A., cu excepția următoarelor categorii:

Cadrele medicale și nemedicale din sistemul public și privat, din cadrul spitalelor, dispensarelor, cabinetelor medicale și al întregii infrastructuri medicale, cadrele medicale din toate formele de organizare, inclusiv laboratoare medicale din cadrul Ministerului Sănătății sau din cadrul Ministerului Educației, angajații farmaciilor și angajații fabricilor de medicamente din Municipiul Iași;

Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Poliției Locale Iași;

Asistenții sociali și asistenții personali ai persoanelor cu handicap;

Factorii poștali care livrează corespondența, pensiile și alte colete persoanelor care nu pot părăsi domiciliul;

Pacienții cronici care se deplasează către cabinete medicale în vederea consultațiilor și tratamentului. Aceștia vor prezenta o adeverință privind locul unde se deplasează, ziua și ora programării, cu valabilitate pe toată perioada stării de urgență;

Toate persoanele implicate în procesul de monitorizare și ajutor al celor aflați în autoizolare sau al persoanelor cu vârsta peste 65 de ani;

Voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași.

Art. 2. Începând cu data de 25 martie, accesul în mijloacele de transport public de călători se va face doar pe baza legitimației de serviciu sau a unei adeverințe eliberate de angajatorii enumerați mai sus, care să ateste calitatea de angajat.

Art. 3. Pentru toate societățile comerciale de pe raza Municipiului Iași care își continuă activitatea se vor organiza la cerere curse speciale dedicate acestora, pe bază de contract încheiat cu S.C. Compania de Transport Public Iași S.A., pe bază de tichet de călătorie și/sau abonament.

Art. 4. (1) Toate persoanele enumerate mai sus care vor utiliza transportul public sunt obligate, pentru a avea acces în mijlocul de transport, să poarte mănuși de protecție de unică folosință și mască de protecție pentru căile respiratorii.

(2) În toate situațiile menționate, mijloacele de transport în comun nu pot fi utilizate decât în limita locurilor pe scaune.

Art. 5. Cazarea persoanelor din sistemul medical în căminul T 20 al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” se va face la cererea Direcției de Sănătate Publică Iași. Persoanele respective vor da o declarație pe propria răspundere că nu vor părăsi spațiul respectiv până la finalizarea investigațiilor medicale de specialitate.

Art. 6. Continuarea acțiunilor de dezinfecție în mijloacele de transport public și piețe agro-alimentare, precum și a pasajelor, străzilor și trotuarelor pe timp de noapte.

Art. 7. Toate celelalte măsuri luate anterior rămân valabile.

Ședința de astăzi este a noua a Comitetului Local pentru Situații de Urgență cu această problematică după cele din 29 ianuarie, 24 februarie, 9, 11, 15, 17, 20, 23 martie și vine în continuarea și completarea deciziilor luate deja de municipalitate, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pe teritoriul României, în contextul stării de urgență instituite la nivel național și al Ordonanțelor Militare nr. 1 și 2 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID -19 emise de Ministerul Afacerilor Interne.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Utile

To Top