Connect with us

DECIZIE Cine vor fi viceprimarii Iașului? Unul dintre ei va sta cel mult 3-6 luni în funcție. UPDATE

Local

DECIZIE Cine vor fi viceprimarii Iașului? Unul dintre ei va sta cel mult 3-6 luni în funcție. UPDATE

UPDATE – 7 iunie: Noii viceprimari ai Iașului sunt Daniel Juravle și Cezar Baciu.

Consiliul Local (CL) se va reuni luni în ședință extraordinară, iar principalul proiect de hotărâre face referire la desemnarea celor doi viceprimari. Potrivit surselor APIX.ro, favorități pentru ocuparea celor două funcții sunt Daniel Juravle (PNL) și Cezar Baciu (ex-USR) – aceasta este imaginea de moment, dar nu este exclus ca, până la ora ședinței, să fie unele schimbări, atât timp cât sunt și alți cel puțin trei consilieri locali care și-ar dori să fie viceprimar.

Din punct de vedere politic, situația în CL este complicată: niciunul dintre partide nu are majoritate. După alegerilor din toamna anului 2020, PNL are 11 consilieri, USR 9 consilieri, PSD 5, iar PMP 2. Pentru formarea majorităţii sunt necesare 14 voturi, din 27 în total, majoritate cu care primarul îşi poate impune voinţa în toate problemele oraşului, mai puţin în aspecte ce ţin de înstrăinarea sau concesionarea de terenuri.

  • Desemnarea viceprimarilor la ședința de luni ar debloca situația de la nivelul conducerii Primăriei Iași și ar determina o mai bună gestionare inclusiv a actelor de urbanism – sunt probleme mari în acest domeniu, iar investitorii se plâng că certificatele și autorizațiile sunt eliberate cu întârziere: primarul este singurul care poate semna actele, la acest moment. Cu viceprimari în funcție, unul dintre ei va putea prelua atribuții pe urbanism

Liberalii i-au avut aliaţi pe consilieri PMP încă de la bun început, dar au avut nevoie de încă un vot pentru majoritatea absolută (14 voturi). Astfel, l-au „racolat” pe Cezar Baciu, al cărui „vot de aur” a făcut posibilă aprobarea bugetului Iașului pe anul 2021.

  • Important: votul pentru viceprimari este unul secret, conform Codului Administrativ, astfel că nu sunt excluse surprize.

Acum, spun sursele APIX.ro, Baciu ar urma să fie unul dintre viceprimari. Dar, dacă va fi ales, nu va sta prea mult în funcție: USRPLUS l-a exclus din partid, iar pierderea calității de membru al USR atrage și încetarea mandatului de consilier: Baciu a contestat în instanță decizia, dar, cel mai probabil, până la sfârșitul anului, va fi confirmată excluderea lui și, astfel, își va pierde și funcția.

Numele celuilalt viceprimar este cunoscut de mai mult timp: Daniel Juravle – nominalizat de PNL imediat după alegerile locale. Juravle a fost (re)confirmat printr-o decizie a biroului politic de conducere a PNL care a avut loc vineri seară. În aceeași ședință s-a decis și susținerea lui Baciu, spun sursele APIX.ro.

Nu doar Baciu a pus condiții pentru formarea majorității în CL, ci și PMP: șeful PMP Iași Petru Movilă (fost deputat) ar urma să fie numit city-manager. În schimb, cei doi consilieri PMP vor rămâne în alianță cu liberalii.

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top