Connect with us

Drumul spre Aeroport devine un calvar: care sunt „intervalele roșii” și zilele cele mai aglomerate?

Local

Drumul spre Aeroport devine un calvar: care sunt „intervalele roșii” și zilele cele mai aglomerate?

Weekend-ul trecut a adus la Iași o creștere semnificativă a zborurilor pe Aeroportul Iași, odată cu introducerea celor 4 noi curse ale Ryanair și suplimentarea făcută de Wizz Air în cazul mai multor destinații. Potrivit directorului aerogării, duminică, în doar 60 minute au decolat 9 avioane de la Iași.

Iar viitorul nu sună bine, din punct de vedere al circulației rutiere spre Aeroport: dublarea frecvențelor pe unele rute și introducerea curselor charter vor aduce un aflux și mai important de pasageri, pasageri care sunt nevoiți să ajungă la aerogară pe o singură bandă de circulație. Din acest punct de vedere, Primăria Iași și Consiliul Județean (CJ), instituții care vorbesc de ani de zile de noi accesuri spre aeroport, au picat testul cu brio.

Cele 9 avioane decolate într-un interval de 60 minute au adus la aeroport un flux cuprins între 1.500 și 2.000 de pasageri, potrivit lui Romeo Vatră, directorul aerogării. Astfel, pe drumul spre Aeroport s-au creat cozi întinse, iar oameni cărora le era teamă că pierd zborul au început să alerge, cu bagajele după ei, printre autoturismele care circulau bară la bară.

  • Anul acesta, estimările actuale sunt că Aeroportul Iași se va apropia (dacă nu chiar depăși) pragul de 2 milioane de pasageri. Sunt deja câțiva ani de când este clară o astfel de direcție de dezvoltare a aerogării, dar autoritățile locale și județene nu au ținut pasul și, ca de obicei, „celulele de criză” sunt formate abia atunci când factorii de decizie sunt puși în fața faptului împlinit. Chiar și cu o trezire în al 12-lea ceas a autorităților, o rezolvare pe termen scurt a accesului spre Aeroport nu există, iar aglomerația pe drumul actual subdimensionat va deveni o obișnuință

Potrivit conducerii aerogării, „intervalele roșii” (orele de vâf) sunt între 6.00 și 8.00 dimineața și, la amiază, între orele 12.30 și 15.00. Cel mai aglomerat va fi în zilele de weekend, iar, din zilele lucrătoare, joia este ziua cu cele mai multe mișcări de aeronave.

Ce măsuri a anunțat Romeo Vatră:

  • eliberarea de mașini a parcării de scurtă durată – aici, de regulă, sunt autoturisme ale partenerilor instituționali ai aerogării (SRI, poliția de frontieră etc.)
  • colaborarea cu Poliția Locală – polițiști locali vor fi mobilizați în puncte cheie pe traseu în încercarea de a fluidiza circulația rutieră
  • finalizarea cu prioritate a noii parcări din fața T4 – locurile de parcare ar urma să fie date în folosință în această vară

„Ce trebuie transmis este ca pasagerii să încerce să ajungă la aeroport cu 2-3 ore înainte de zbor, pentru a reduce din aglomerație. Noi facem eforturi să ameliorăm situația, dar eforturile noastre sunt limitate, până la urmă există o singură bandă de circulație pe sens”, a declarat Romeo Vatră.

De teamă că vor pierde zborul, unii pasageri au început să alerge printre mașinile care circulau bară la bară, duminică, pe drumul spre Aeroport [foto: captură din clipul video postat pe Facebook de Ioana Soreanu – vezi mai multe imagini AICI]

Directorul aerogării a reiterat ideea ca ieșenii să încerce să vină la Aeroport cu autobuze CTP astfel încât numărul mașinilor de pe drum să scadă. În ultimele două luni, conducerea aeroportului a avertizat în mai multe rânduri că lucrările de modernizare de la Aeroport (un nou terminal și o nouă parcare) determină și unele restricții de acces ceea ce poate duce la o supraaglomerare a traficului rutier. În plus, fluxul mare de mașini și desele opriri în fața terminalului creează blocaje care provoacă, la rândul lor, cozile de pe drumul spre Aeroport.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top