Connect with us

A fost semnat contractul de finanțare europeană la Aeroport: lucrările, de 327 mil. lei, vor fi gata în 2023

Proiecte publice

A fost semnat contractul de finanțare europeană la Aeroport: lucrările, de 327 mil. lei, vor fi gata în 2023

Aeroportul Internațional Iași a semnat contractul de finanțare europeană pentru dezvoltarea aerogării, iar lucrările de modernizare pot fi deja demarate în condițiile în care licitația a fost organizată, iar raportul procedurii nu a fost contestat. Amintim că lucrările, în valoare e 327 milioane lei, vor fi realizate de austriecii de la Strabag, contractul urmând a fi semnat în zilele următoare.

Principala componentă a proiectului de modernizare a Aeroportului vizează construirea unui nou terminal, T4. Noua facilitate va avea o suprafață construită de 10.416 mp și una desfășurată de 31.210 mp. T4 va avea o capacitate de procesare maximă de 3,3 milioane pasageri/an. Realizarea T4 va aduce și reconfigurări ale drumului de acces și a parcării existente. Alte componente prevăzute în contractul scos la licitație fac referire la echipamente de securitate, panouri fotovoltaice, un post control acces și construcții utilități (centrală termică, gospodărie de apă).

„T4 va fi cel mai mare terminal din țară, după cel de la Otopeni, având o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe trei niveluri, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. Iașul va avea practic un Aeroport nou, care va putea procesa de 3,5 milioane pasageri pe an. Săptămâna viitoare va fi semnat și contractul cu S.C. STRABAG S.R.L., pentru serviciile de proiectare, elaborarea documentației tehnice și execuția lucrărilor de modernizare. Termenul pentru proiectul tehnic este de 4 luni, iar pentru realizarea lucrărilor este de 12 luni. Practic în 16 luni ar trebui să avem finalizat noul terminal”, a declarat directorul aerogării ieșene, Romeo Vatră.

Proiectul de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Iași. Valoarea totală a proiectului este de 447.270. 880 de lei cu TVA, iar valoarea totală eligibilă este de 303.253.941 lei. Finanțarea este asigurată prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare.

„Le mulțumesc tuturor celor care au susținut proiectul de modernizare și extindere a Aeroportului. A fost o mare provocare, dar iată că, după multă muncă și un efort constant de echipă, am reușit să obținem finanțarea europeană care să asigure construirea terminalului T4 și dezvoltarea Aeroportului, practic dublându-i potențialul față de ceea ce avem astăzi, raportându-ne la numărul de pasageri procesați în principal, dar și la facilitățile cargo. Este un proiect de interes județean și regional, care va aduce imense beneficii financiare și sociale pentru comunitatea noastră. Faptul că am obținut finanțarea europeană demonstrează că proiectul este fezabil și că, așa cum am susținut de la început, a fost cea mai bună variantă pentru a asigura dezvoltarea aeroportului”, a declarat, la rândul lui, șeful Consiliului Județean Costel Alexe.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top