Connect with us

Ministrul Sănătății vine la Iași să lanseze proiectul de construire a spitalului regional

Proiecte publice

Ministrul Sănătății vine la Iași să lanseze proiectul de construire a spitalului regional

Ministerul Sănătății va organiza vineri o conferință de presă în care va lansa oficial proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași, proiect care are asigurată finanțarea (UE și credit guvernamental), iar termenul de execuție este 2030.

„Vor fi prezentate informații detaliate despre proiect, funcționalități, buget, perioada de implementare, statusul actual, imagini/ randări ale viitorului spital precum alte informații de interes”, se arată într-o informare a Ministerului.

Proiectul SRU de la Iași este cel mai avansat din țară, alte două unități similare fiind prevăzute a fi construite la Craiova și Cluj. Contractul de proiectare a fost semnat în decembrie 2021, iar cea de execuție ar putea fi lansată la sfârșitul acestui an. Valoarea contractului are o valoare de 39 milioane lei, fără TVA, iar proiectul trebuie predat în decembrie 2022. Ulterior, în 2023, poate fi lansată licitația de execuție a lucrărilor având în vedere că SRU are finanțare asigurată de la guvern (credit bancar) și de la Comisia Europeană (fonduri nerambursabile).

Pentru construcția spitalului au fost estimate 321 milioane euro (287 milioane euro – lucrări, iar restul reprezintă cheltuieli neprevăzute). Ceilalți bani sunt pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). În total, 480 milioane euro, cea mai mare investiție publică la Iași de după Revoluție. La această sumă se adaugă alte 52 milioane euro, banii necesari pentru reconversia și refuncționalizarea clădirilor de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top