Connect with us

FOTO Totul despre modernizarea aeroportului: cum va arăta terminalul T4 (poze în premieră)

Proiecte publice

FOTO Totul despre modernizarea aeroportului: cum va arăta terminalul T4 (poze în premieră)

Noul director al aerogării ieșene, Romeo Vatră, a prezentat vineri proiectul de modernizare a aeroportului, el oferind și unele informații și randări în premieră. Prima etapă de dezvoltare are ca termen decembrie 2023 și are ca scop creșterea capacității de procesare a pasagerilor.

Directorul Aeroportului a confirmat ceea ce APIX.ro a anunțat recent: aerogara ieșeană va contracta un credit de până la 20 mil. euro pentru a cofinanța proiectul european. Aceste fonduri reprezintă circa 25% din valoarea totală a investiției.

Noul terminal va avea facilitate de îmbarcare prin tuneluri, în premieră pentru aeroportul ieșean. În total, T4 va avea șapte porți de îmbarcare

Este un efort mare pentru Aeroport și avem nevoie de sprijinul Consiliului Județean în ceea ce privește garantarea acestui credit”, a precizat Romeo Vatră.

Investiția prioritară la Aeroport, cu termen de finalizare în decembrie 2023, constă în construirea noului terminal T4, crearea unui culoar de legătură între T3 și T4 (vezi foto mai jos), realizarea unei parcări (la nivel solului) și reconfigurarea drumurilor de acces, înființarea unui post control acces și realizarea de construcții pentru asigurarea utilităților (gospodărie de apă, centrală termică, panouri fotovoltaice 10.000 mp, rețele exterioare).

Culoarul de legătură între T3 și T4

Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 450 milioane lei (inclusiv TVA). La acest moment, proiectul este definitivat, iar aeroportul a obținut toate avizele necesare solicitate prin certificatul de urbanism.

Terminalul T4 va avea o suprafață construită de 10.416 mp și una desfășurată de 31.210 mp. T4 va avea o capacitate de procesare maximă de 3,3 milioane pasageri/an. Capacitatea noii parcări va fi de peste 420 de locuri, iar 250 dintre acestea vor fi de scurtă durată.

Mecanismul de finanțare pentru construirea terminalului T4:

  • bani europeni prin Programul Operațional de Infrastructură Mare – 50 milioane euro (245 mil. lei)
  • contribuție publică de la bugetul de stat – 7,6 milioane euro (37,3 mil. lei)
  • contribuție locală credit – 19,2 milioane euro (94,5 mil. lei)
  • total contribuție locală beneficiar inclusiv TVA – 33,6 milioane euro (165 mil. lei)

Odată finalizat T4, aerogara va putea reconfigura T3 pentru procesarea traficului intern și, totodată, construirea unei parcări supraetajate (de scurtă durată). În acest caz, investiția ajunge la 116 milioane lei (inclusiv TVA).

Plan de situație

În cea de-a treia etapă de modernizare a aeroportului vor fi extinse suprafețele de mișcare, va fi amenajat un terminal cargo prin reconfigurarea T2, va fi construit un corp adminstrativ și un turn de control integrat și va fi amenajată o parcare auto de lungă durată și drum de acces. În acest caz, investiția este estimată la 250 milioane lei (inclusiv TVA).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top