Connect with us

Spitalul Regional Iași va fi alimentat cu energie solară/Tot ce trebuie să știi despre cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani

Proiecte publice

Spitalul Regional Iași va fi alimentat cu energie solară/Tot ce trebuie să știi despre cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași sunt programate să înceapă în 2023, în condițiile în care, până la finalul acestui an, va fi finalizată proiectarea investiției și, ulterior, va fi lansată licitația de execuție. În cadrul unității vor lucra 3.000 de angajați. Valoarea totală a investiției este estimată la 600 milioane euro (inclusiv TVA).

Ministerul Sănătății (MS) a lansat oficial proiectul vineri la Iași, în cadrul unei prezentări la care au participat și autoritățile locale. În rândurile de mai jos, puteți consulta informații în premieră despre investiție, calendarul de implementare, modul de funcționare și alte detalii relevante despre cea mai mare investiție a statului la Iași din ultimii 30 de ani.

Una dintre noutăți vizează faptul că unitatea va fi eficientă energetic, în următoarele condiții:

  • energie solară pentru producerea apei calde
  • energie utilizată pentru încălzire este produsă parțial prin pompe de căldură
  • utilizarea materialelor de înaltă calitate, cu o grosime mai mare pentru izolarea termică
  • sistemul de ventilație utilizează un sistem de recuperare a căldurii cu o eficiență de 80%
  • aproximativ 9.600 de panouri fotovoltaice vor fi montate pe zonele de parcare exterioare (7.480 panouri) și pe spațiile verzi (2.124 panouri)
  • 56% din consumul anual de apă caldă menajeră va fi furnizat din surse regenerabile prin instalarea unei suprafețe de panouri solare cu o capacitate instalată de 2.400 kW, energia termală fiind produsă de o instalație termică proprie
Panourile solare sunt amplasate pe zonele exterioare de parcare (stânga și dreapta imaginii) și în zona spațiilor verzi (în partea de jos a imaginii)

Potrivit estimărilor reprezentanților MS, la SRU vor fi gestionate circa 45.000 de cazuri/an (internare continuă), 100.000 de urgențe și 258.000 de servicii ambulatorii. Așa cum APIX.ro a scris în trecut, cheltuielile operaționale sunt estimate la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care venitul anul estimat se ridică la peste 80 milioane euro/an.

SRU va fi un complex de clădiri cu 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), în condițiile în care parcarea subterană va fi pe două niveluri – în total (cu tot cu locurile de la nivelul solului), vor fi peste 1.500 de locuri de parcare. „Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter și primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (3 și 4). Vor fi trei turnuri cu secțiuni pătrate, cuprinzând unitățile cu secții, care se ridică ded la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total). Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație”, spun reprezentanții MS.

Potrivit sursei citate, subsolul va include în principal servicii de suport (spălătorie, morgă, servicii de întreținere și inginerie, spații de administrare a materialelor etc.), la parter și la primul etaj vor fi localizate servicii de diagnostic și terapeutice (alături de clinici ambulatorii), la etajele 3-4 vor fi localizate zone de învățământ și amfiteatre, iar pe acoperiș va fi amenajat un helipad.

SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuți și de urgență ai Spitalul Sf. Spiridon. Circa 200 de paturi vor fi transferate la SRU de la alte cinci spitale (Neurochirurgie, Pneumologie, Parhon, Sf. Maria și Maternitatea Elena Doamna, n.r.). Forța de muncă estimată: circa 3.000 de angajați”, au mai spus reprezentanții MS.

Acestea sunt principalele cheltuieli ale investiției

De ce este necesară investiția?

După construirea SRU Iași, clădirile Spitalului Sf. Spiridon vor fi refuncționalizate. Această unitate îndeplinește acum de facto rolul unui spital regional, dar infrastructura este una deficitară: unele imobile sunt foarte vechi (monumente istorice), la sediul principal din Independenței sunt 12 clădiri diferite (accesul dintr-o clădire în alta nu poate fi realizat din interiorul clădirii în toate situațiile), nu sunt oferite anumite servicii sau specialități care sunt esențiale pentru funcția de spital terțiar și de centru regional (de exemplu: îngrijirea acută pentru neurochirugie, cardiologie intervențională, ginecologie, nefrologie, urologie sau arsuri), iar autorizația sanitară este limitată.

764 de paturi va avea SRU

La acestea se adaugă actuala stare a întregului sistem medical ieșean: modelul de îngrijire la nivel terțiar este fragmentat și se bazează pe servicii separate, furnizate în spitale sau institute specializate; lipsa de echipe interdisciplinare care să ofere o abordare integrată a îngrijirii; fragmentarea infrastructurii, cererea privind serviciile de îngrijire a sănătății se bazează excesiv pe o spitalizare continuă, dezvoltarea insuficientă a îngrijirii de zi și a serviciilor ambulatorii și, nu în ultimul rând, absența unor noi echipamente și tehnologii.

Amplasarea SRU în raport cu principalele accesuri. SRU va fi construit la circa 2,5 km de centrul Iașului. În zona Moara de Vânt va fi amenajată de Primăria Iași o rețea de străzi care va asigura accesul SRU la E58 (bld. C.A. Rosetti), drum care se va intersecta cu viitoarea autostrada A8

În ceea ce privește finanțarea, fondurile sunt asigurate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), Guvern și Banca Europeană de Investiții (credit guvernamental). Valoarea totală a proiectului: 2.379.575.202,02 lei, din care: valoarea totală eligibilă: 684.906.513,63 lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR: 223.320.500,00 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 458.296.407,65 lei.

Oficial, proiectul a demarat în mai 2018 și are ca termen de finalizare august 2027. Contractul de proiectare a fost semnat în decembrie 2021 și are ca termen de realizare 1 an. Astfel, sunt create premisele pentru lansarea licitației de execuție pe final de an 2022 sau la începutul anului 2023.

Calendarul de implementare a proiectului asumat de MS la acest moment. Anterior, calendarul arată diferit

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top