Connect with us

Licitația anului la Iași: 351 milioane lei pentru modernizarea Aeroportului

Aeroportul va avea un nou terminal

Proiecte publice

Licitația anului la Iași: 351 milioane lei pentru modernizarea Aeroportului

Proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Aeroportului Internațional Iași au fost scoase marți la licitație în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), iar contractul are o valoare de peste 351 milioane lei, fără TVA – este una dintre cele mai mari licitații organizate vreodată la Iași și, cu siguranță, este cel mai valoros contract scos la mezat în acest an în mediul public.

Contractul prevede servicii de proiectare, documentații tehnice în vederea obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare, asistență tehnică din partea proiectantului, verificarea tehnică de calitate a proiectului și a detaliilor de execuție precum și execuția lucrărilor de modernizare a aerogării ieșene.

Aeroportul are în plan deschiderea ofertelor pe 9 decembrie, iar durata de execuție a fost stabilită la 21 luni, în condițiile în care banii europeni de care va beneficia regia trebuie cheltuiți până cel târziu în luna decembrie 2023. Durata de execuție a fost inclusă și între criteriile de atribuire ale contractului.

Noul terminal va avea facilitate de îmbarcare prin tuneluri, în premieră pentru aeroportul ieșean. În total, T4 va avea șapte porți de îmbarcare

„Pentru oferta admisibilă cu cea mai redusă durata de realizare activităților contractului, respectiv 16 luni se va acorda punctajul maxim – 10 puncte. Nu se va puncta suplimentar ofertarea unei durate de realizare a activităților mai mică de 16 luni. Acordarea unei durate mai mare de 20 de luni reprezintă neconformitatea ofertei”, se arată în documentația tehnică a licitației.

Care sunt criteriile de atribuire a contractului de 351 milioane lei:

  • componenta financiară – 70% (prețul cel mai scăzut)
  • experiența managerului de proiect – 10% (punctajul maxim se acordă pentru participarea managerului în cel puțin 4 contracte similare, respectiv de infrastructură aeroportuară)
  • durata de realizare a activităților din cadrul contractului – 10%
  • perioada de garanție a lucrărilor – 10% (punctajul maxim se acordă pentru o perioadă de cel puțin 120 luni)

Licitația este lansată sub incidența clauzei suspensive: încheierea contractului este condiționată de obținerea aprobării Ministerului Transporturilor pentru accesarea finanțării în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). La acest moment, acest pas pare mai mult o formalitate, dar Aeroportul estimează că fondurile vor fi obținute într-un termen de 8 luni. Amintim că proiectul va fi finanțat și printr-un credit pe care aerogara ieșeană îl va contracta, așa cum APIX.ro a anunțat în premieră, și care va fi garantat de către Consiliul Județean (CJ), în calitate de autoritate tutelară.

Principala componentă a proiectului de modernizare a Aeroportului vizează construirea unui nou terminal, T4. Noua facilitate va avea o suprafață construită de 10.416 mp și una desfășurată de 31.210 mp. T4 va avea o capacitate de procesare maximă de 3,3 milioane pasageri/an. Realizarea T4 va aduce și reconfigurări ale drumului de acces și a parcării existente. Alte componente prevăzute în contractul scos la licitație fac referire la echipamente de securitate, panouri fotovoltaice, un post control acces și construcții utilități (centrală termică, gospodărie de apă).

În ceea ce privește celelalte etape de modernizare a aeroportului (reconfigurare T3 pentru trafic intern, construirea unei parcări supraetajate de scurtă durată, extinderea suprafețelor de mișcare, crearea unei facilități cargo la T2, amenajarea unei parcări auto de lungă durată etc.) nu fac obiectul licitației lansate acum, ci vor face obiectul unor alte proceduri în viitor în măsura în care Aeroportul va identifica surse de finanțare.

Noul terminal – vedere dinspre actuala parcare

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top