Connect with us

Drumuri transregio: două tronsoane ale centurii Iașului, în top 4 priorități naționale în următorii 10 ani

Trafic

Drumuri transregio: două tronsoane ale centurii Iașului, în top 4 priorități naționale în următorii 10 ani

Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii al guvernului aduce și vești bune, nu doar rele pentru Iași. Două drumuri (noi) care fac parte din varianta ocolitoare a Iașului au primit un punctaj tehnic care le plasează în top 4 priorități în următorii 10 ani în ceea ce privește rețeaua secundară de transport rutier.

În total, în document figurează 17 proiecte prioritizate, iar următoarele 2 au legătură directă cu Iașul:

  • legătura A8 – Lețcani Vest – Centura Iași ocupă poziția 2: acest sector cuprinde și porțiunea Uricani – Cicoarei – Dacia – Nicolina, care se află acum la stadiul de recepție a studiului de fezabilitate. Întregul tronson are o lungime de 8,8 km și un cost estimat de 52 milioane euro. În baza studiilor, în cazul acestei legături, a fost estimat cel mai mare volum mediu de trafic din țară la proiecte de pe rețeaua secundară (18.261 vehicule/zilnic)
  • Vaslui – Iași – A8: din informațiile APIX.ro, acest tronson cuprinde și varianta de ocolire Est a Iașului. Întreaga legătură rutieră presupune circa 86 km și o valoare estimată de peste 100 milioane euro

„Pentru drumurile transregio, proiectul cu cea mai mare MZA Avr. este proiectul Legătura A8 – Lețcani – Centura Iași – 18261 vehicule)”, se arată în planul investițional. Acest drum ar urma să aibă câte două benzi pe sens.

„A fost alocat punctaj maxim pentru proiectul de drum transregio cu cea mai mare populație deservită din bazinul de captare (TR Vaslui – Iași – A8 – 606974 locuitori), respectiv punctaje proporționale în raport cu valorile fiecărui proiect și valoarea maximă”, se precizează în plan cu referire la drumul care cuprinde și centura Est a Iașului. Acest traseu, care cuprinde și reabilitarea drumului național, este prevăzut cu câte o bandă pe sens. Centura Est înseamnă circa 20 km de drum nou.

În total, cele 17 proiecte transregio prioritizate însumează aproape 560 km și un necesar estimat de finanțare la 1,2 miliarde euro. Includerea proiectelor în planul investițional asigură, spune guvernul, finanțarea acestora în următorii 10 ani.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

To Top